Türketici ürünlerinde gümrük kontrolü başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici ürünlerine yönelik gümrüklerde de denetimlere başlayacak.

Bakanlıktan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada yeni uygulamanın 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacağı duyuruldu. Kırtasiye, çocuk bakım ürünlerinin denetimini içerecek yeni uygulamanın 2 Nisan 2011 tarih ve 27893 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ ile 20 Nisan 2012 tarih ve 28270 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ hükümleri uyarınca yapılacağı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Halen iç piyasada yapmakta olduğumuz denetimleri gümrüklerde de gerçekleştirerek entegre bir denetim sistemi kurmak, güvensiz ürünlerin piyasaya girişine engel olmak ve tüketicilerin daha etkin bir şekilde korunmasını sağlamaktır. Bakanlık olarak ürün güvenliği konusundaki politikamız 'güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans' tır. Bu amaçla piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütüyoruz. Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında 2011 yılında bin 219 firma ve 44 bin 423 ürün denetlenmiştir. Bu denetimler sonucu 554 bin 715 lira idari para cezası uygulanmıştır. Kasım 2012 itibariyle ise; 447 firma ve 26 bin 610 ürün denetlenmiştir.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açılmadan önce okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleri için piyasa gözetimi ve denetimleri yapılmıştır. Bu çerçevede 25 binin üzerinde ürün denetlendi. Güvensiz olduğundan şüphe duyulan ürünlerden numuneler alındı ve akredite laboratuvarlarda analiz edildi. Bunlardan yüzde 24'ü güvensiz bulunmuştur. Güvensiz bulunan ürünler piyasadan toplanmış ve gerekli önlemler alınmıştır. Okul kıyafetleri ve ayakkabılar konusunda 80 farklı numune alınarak azo boyar madde testlerinden geçirilmiş ve hepsi güvenli bulunmuştur. Ayrıca, Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında ithal kırtasiye ürünlerinde, kanserojen özellik gösteren; azo boyar maddeler, fitalatlar ve toksik ağır metallerin analizleri 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Bakanlığımız laboratuvarlarında yapılmaya başlanacaktır. Bu çalışma tüketicilerin ve özellikle çocuklarımızın sağlığı açısından fevkalade önem taşımaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber