Memur-Sen: YÖK hangi hesaplar içinde?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2005 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında 25 milyon dolarlık tıbbi alım ihalesine fesat karıştırmak ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmak suçlarından dolayı tutuklanmasıyla ilgili soruşturma başlatılması ve soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine konulmasının yargının işi olduğunu söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, kimsenin yargıya müdahale etmemesini istedi.

Son yaşanan olayların Türkiye'nin YÖK gibi bir kuruma ihtiyacı olmadığını bir kez daha açık ve net olarak gösterdiğini belirten Aksu, bugüne kadar hukuksuzluğa karşı sesini çıkartmayanların, şimdi kendilerinden biri yolsuzluk iddiası ile tutuklanınca sokaklara dökülmesinin son derece düşündürücü bir olay olduğuna dikkat çekti.

YÖK'ün meseleyi çarpıtarak bir anda rejim meselesi haline getirme gayretlerinin de bu çevrelerin hangi hesaplar içerisinde bulunduklarını göstermesi bakımından ilginç bir olay olduğunu ifade eden Aksu, daha önce sık sık yasama ve yürütmeyi tehdit eden YÖK'ün artık yargıya da müdahale etmekten kaçınmadığını dile getirdi. "YÖK bir ulema cuntası gibi davranıyor" diyen Aksu, "rektörlerin suçluluğu veya suçsuzluğu yargının işidir. Yargıya müdahale yine yargının eliyle olması gerekir. Rektörlerin yargıyı etkileme yönündeki davranışları ve açıklamaları açıkça suçtur ve Anayasa'ya aykırıdır" şeklinde konuştu.

AB'yle müzakerelerin başladığı bugünlerde ilk sınavı verecek olan YÖK'ün telaşının aslında AB normlarına aykırı tutum ve davranışlarının olduğunu vurgulayan Aksu, "Kendisine dokunulmamasını isteyen YÖK, bir nevi gövde gösterisi yapıyor. Dünyanın gelişmiş 500 üniversitesi içerisine dahi giremeyen üniversitelerimizin müzakereler çerçevesinde kendini yenilemek için yeni ve orijinal çalışmalar yapması gerekirken, Van YYÜ Rektörü Yücel Aşkın'ı savunmaya, güya ona sahip çıkma adına rektörleri yanına alıp gövde gösterisi yapmaya yeltenebiliyor. Son olaylarla birlikte meşruiyetini iyice kaybederek, halk tarafından bile protesto edilen YÖK'ün görevlerinin ne olduğu, yetkililerin bir kez daha düşünmesi gerekiyor" dedi. .

Aldığı kararlarla ve uzlaşmaz tutumuyla toplumda gerilim oluşturan ve halkı kışkırtan YÖK'ün artık kaldırılmasının zaruri bir olay haline geldiğinin altını çizen Aksu, sözlerine şöyle devam etti: "Daha öncede söylemiştik. Halkın gözünde kurumsal meşruiyetini kaybeden YÖK kaldırılmalıdır. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde YÖK gibi bir kurum yoktur ve Türkiye'nin sırtından YÖK kamburu atılmalıdır. 2547 sayılı yasa değiştirilmeli ve artık YÖK tarihin çöplüğüne atılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber