Büyükşehir kanunu, 'nüfusa kayıtlı il'e atanamamayı da etkileyecek

Devlet memurları gibi emniyet personeli de, nüfusa kayıtlı olduğu yerlere atanamamaktadır. Bunun istisnası sadece merkez nüfusu 1 milyonu aşan yerlerdir. Yeni Büyükşehir Kanununda, büyükşehir belediyelerinin sınırı mülki sınır olarak değiştirildiği için, önemli bir değişiklik olacaktır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29 büyükşehir oldu

Yeni Yasa ile 13 il belediyesi büyükşehir belediyesi haline gelmiştir. Bu belediyeler şunlardır: Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van.

Daha önceden Türkiye'de Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İstanbul İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun olmak üzere 16 büyükşehir belediyesi bulunmaktaydı.

Büyükşehir belediye sınırları, mülki sınır olacak

Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olarak değiştirildi. Önceden sadece İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediyeleri için geçerli olan bu durum şimdi tüm büyükşehir belediyeleri için geçerli oldu. Bu düzenleme hemen değil, ilk mahalli seçimlerde yürürlüğe girecek.

Emniyet personelinin atama yönetmeliğinde yer alan hüküm

Personelin Atanamıyacağı Yerler
Madde 7 - (Değişik : 30/7/2012 - 2012/3540 K.)
Genel Müdürlük merkez, taşra ve merkeze doğrudan bağlı taşra kuruluşlarının kadrolarında geçerli olmak üzere personelin atanamayacağı yerlere ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Personel, nüfusa kayıtlı olduğu yere atanamaz. Bayan personel için evlenmeden önce nüfusa kayıtlı olduğu yer esas alınır.
b) Resmî verilere göre merkez nüfusu bir milyonu aşan iller için (a) bendi hükmü uygulanmaz. İllerin nüfus sayılarında meydana gelen değişiklikler o yılın genel atama döneminde dikkate alınır. Ancak, bu illere atanmış olanlar, nüfusa kayıtlı oldukları ilçeye atanamazlar.
c) Personelin teklifle alındığı il veya birime tekrar atanabilmesi için aradan en az beş yıl geçmesi veya o yere dönüşüne engel bir halinin bulunmadığı hususunda atanacağı il valiliğinin veya Genel Müdürlüğe bağlı birimlerde birim amirlerinin uygun görüş belirtmiş olması şartı aranır.

Merkez nüfusu, mülki sınır esas alınarak belirlenecek

Hali hazırdaki durumda, Kocaeli ve İstanbul için, belediye sınırı mülki sınır olarak uygulanmaktadır. TUİK'in sitesinde; yerleşim yeri nüfusları il nüfusu ve belediye nüfusları olmak üzere ikiye ayrılarak verilmektedir. İstanbul ve Kocaelinde belediye sınırı ve müki sınır aynı olduğu için nüfus aynıdır. Ama diğer büyükşehirlerde, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunun 4, 5 ve geçici 2. maddesi hükümleri uyarınca, Valilik binası merkez kabul edilerek 10, 20 ve 50. km'ye yarıçapındaki yerler dahil edilerek nüfus hesaplandığı için farklılık oluşmaktadır. Yeni düzenlemede bu farklılık olmayacak. Şuan belediye sınırları dışında yer alan yerlerin nüfusları da ekleneceği için büyükşehir nüfusları artacaktır. Bu durumda bir çok il, yönetmelikte yer alan 1 milyon sınırlamasını geçmiş olacaktır.

Dikkat: Düzenleme hemen yürürlüğe girmiyor

Yukarıda yer verdiğimiz üzere, bu düzenleme hemen yürürlüğe girmemektedir. İlk mahalli seçimlerde yürürlüğe girecektir. İlk mahalli seçimler ise Mart 2014'te yapılacaktır. Sınırlar bu tarihten sonra değişmiş olacağı için, düzenleme ancak 2015 yılında, polisleri etkileyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber