Sezer: Rektörün tutuklanmasıyla kurumlar karşı karşıya geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "'Bir üniversitemizin rektörünün tutuklanmasıyla başlayan süreç, Cumhuriyet'in kurumlarının karşı karşıya geldiği yönünde bir izlenimin uyanmasına neden olmuştur"dedi

Sezer, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Önsezileri güçlü bir önder olan Yüce Atatürk, Türk Ulusu'nun tabiat ve adetlerine en uygun yönetim biçimi olduğu için Cumhuriyeti seçmiştir" diyerek, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in ilanıyla ulusun kötüye giden yazgısını tersine çevirdiğini, Atatürk'ün aydınlattığı yolda, onun gösterdiği hedef doğrultusunda ilerlemesini sürdürdüğünü, laik ve demokratik yapısıyla örnek alınan bir model, istikrar ve güç öğesi durumuna geldiğini ifade etti.

Sezer, "Ulusumuzu demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerlerle buluşturan Cumhuriyet yönetimi, köklü değişim sürecinin temeline laiklik ilkesini yerleştirmiştir. Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeniliklere açık, aklı ve bilimi ön plana çıkaran en temel niteliğidir"dedi.

Anayasa'da, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa ve yasalarda tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki tüm kararlarının Başbakan ve ilgili bakanca imzalanacağı, bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakanın sorumlu olacağının belirtildiğini anımsatan Sezer, "Burada sözü edilen siyasal sorumluluktur" dedi.

Sezer, "Devlet yönetiminde söz sahibi olan organların ve kişilerin sorumluluğu, yalnızca siyasal sorumluluktan oluşmaz; bunun çok ötesinde, önemi içeriğinden kaynaklanan sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların en başta geleni, temelleri Atatürk ilke ve devrimleriyle, anayasal kurallarla belirginleştirilmiş Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyarak sürdürmektir. Bu anayasal sorumluluğun kapsamı yalnızca devleti yönetenlerle sınırlı da değildir. Her yurttaş, Cumhuriyet rejimini benimsemek, bu rejime bağlı kalmak ve onu korumak görevini, ödevini ve sorumluluğunu taşımaktadır"dedi.

'Bir üniversitemizin rektörünün tutuklanmasıyla başlayan süreç, Cumhuriyet'in kurumlarının karşı karşıya geldiği yönünde bir izlenimin uyanmasına neden olmuştur" diyen Sezer, öncelikle kurumlarımızın sağduyulu davranmaya özen göstereceklerine olan inancını belirtmek istediğini ifade etti.

Sezer, "Toplumda rahatsızlık yaratan kimi uygulamaların dile getirilmesine farklı anlamlar yüklenilmesinden kaçınılmalıdır. Kurumların yıpratılmasını, kişi ve kurumlara zarar verecek istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını önlemek herkesin ortak sorumluluğudur. Hukukun işlerlik kazanmadığı bir rejimin, yurttaşlarına güven vermesi ve varlığını koruması beklenemez"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber