Kars'ta devletten 'kaz kaçırma' operasyonu

Haber Giriş : 30 Ekim 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuş gribi sebebiyle Tarım İl Müdürlüğü ve belediye görevlilerinin köylerden kaz topladığı söylentisi Kars'ta filmlere konu olacak olayların yaşanmasına sebep oldu. Tarım İl Müdürlüğü'nden telefon geldiği ve kazlarına el konulacağı iddiaları üzerine köylüler, adeta ?devletten kaz kaçırma operasyonu' başlatmış. Bazıları, hayvanlarını keserken, birçoğu da ?görevliler gelir alır' düşüncesiyle kazları traktörlerle dağa kaçırmış, mağaralarda ve tarlalarda saklamış. Sabah kaz, tavuk ve horoz sürülerini araziye çıkarıp, akşam geri getirmekten yorulanlar da bir süre sonra hayvanlarını kesmeye karar vermiş. Aldatıldıklarını anlayan köylüler büyük pişmanlık yaşarken, yüzlerce kanatlı hayvan bir dedikodu uğruna kesilmiş. Olayın 4 köyü etkisi altına aldığını duyan Tarım İl Müdürlüğü ise geçtiğimiz günlerde bölgeye bir ekip gönderdi. Her köyde ayrı ayrı inceleme yapıp, köylüleri dinledi. Söylentinin nereden çıktığı konusunda farklı iddialar ortaya atılsa da yetkililer köylüleri rahatlattı: ?Bu yalanlara kanmayın, kazlarınız itlaf olmayacak.? Kars kamuoyunu meşgul eden ve dilden dile dolaşan söylentiler, merkeze bağlı Eşmeyazı, Subatan, Yalınkaya ve Derecik köylerini etkisi altına alırken, olayın vahametini öğrenen Tarım İl Müdürlüğü harekete geçti. Bir ekibini dedikoduların çıktığı köylere gönderdi. Eşmeyazılı köylüler, söylentilerin köylerine 5 kilometre uzaklıktaki Subatan'dan geldiğini ve orada bir kamyon dolusu kazın götürüldüğünü anlattı. Eşmeyazılılar, köylerine kadar yaklaşan tehlike karşısında kendilerince farklı bir çözüm bulduklarını ve görevliler gelmeden kaz, tavuk ve hindilerini traktörlere doldurarak tarlalara götürüp sakladıklarını ifade ettiler. Vatandaşlar, her gün sabah köyden kaçırıp akşam geri getirdikleri kazlarını sonunda görevlilere vermemek için kestiklerini, ancak daha sonra söylentilerin fısıltıdan başka bir şey olmadığını öğrendiklerinde ise pişman olduklarını dile getirdiler.

Kazlarını korkudan traktörle bir tarlaya götüren ve daha sonra kesen köylülerden Mehmet Özkaya, ?Apar topar kazları traktöre koyup üzerine de çadır çekerek 5 kilometre uzaklıktaki araziye götürdük. Karanlık çökünce köye geri getirdik. Daha sonra da kestik. Ardından öğrendik ki bir şey yokmuş. Köyde kesilmeyen ve meydanda dolaşan kazları gördükçe niye kestik diye kendimizi sorguluyoruz. ? dedi. Köylerde yaklaşık 400 kazın söylenti yüzünden kesildiği belirtildi.

Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, Subatan köyüne gitti. Ekipler burada muhtar Mevlüt Öztürk'le görüştü. Muhtar Öztürk, Yalınkaya köyünde bulunan bir akrabalarının telefonla köyü aradığını ve görevlilerin kazları topladığını, acilen kazları kesmelerini istediğini aktardı. ?Ben bu telefondan sonra konuyu araştırdım, ilgili yerlere sordum, böyle bir görevlendirilmenin olmadığını öğrenince kazlarımızı kesmedik.? diyen muhtar, kazların Yalınkaya köyündekesildiğini söyledi.

Yalınkaya'da ise 50 aile, cep telefonundan gelen ?Tarım Müdürlüğü'nden arıyoruz. Kuş gribi var, kazlarınızı kesin' sözleri karşısında 600 kazı kestiklerini anlattı. Köylüler, ardından da fısıltılara kurban gittiklerini öğrendiklerini, kestikleri kazları aldatılmışlığın belgesi olarak telefon direklerine astıklarını söylediler. Filmlere konu olacak bu ilginç gelişme karşısında Tarım İl Müdürlüğü görevlileri, şaşkınlık içinde direklere asılan kazları izledi. Kazlarını ilk kesen muhtar azası Mikail Aslantaş, ?Beni telefonda işlettiler. Tarım İl Müdürlüğü'nden aradıklarını söylediler. Kuş gribi var, kazlarımızı kesecekler diye biz de teslim etmemek için kestik. Şimdi de yiyemediğimiz kazlarımızı kuruması için direklere astık.? dedi.

Ferhat Aslantaş (73) ise muhtar azası oğlunun kendisine kazları kesmesini söylediğini ifade ederek, ?Dediler ki böyle bir emir var, jandarma gelip kesecek, biz de kestik. Köyde en az 50-60 aile yaklaşık 600 kazı keserek direklere astı. Sonradan baktık yalanmış. Bizim olayımız fıkra gibi oldu.? şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber