Özkök: İktidara basın üzerinden mesaj vermem, öncekiler yapıyordu

Haber Giriş : 30 Ekim 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından yaşanan 'yargı bağımsızlığı' tartışmalarına dahil olarak, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) Adalet Bakanı ile müsteşarının bulunmaması gerektiğini söyledi. Siyasi iktidara basın aracılığıyla mesaj vermeyeceğini vurgulayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ise bugünkü durumun askerlerin konuştuğu 28 Şubat'tan farklı olduğunu belirtti.

Özkök'ün mesajı
Cumhuriyet Bayramı mesajında 'Bazı çevreler TSK'yı yıpratmak için maksatlı kampanyalar başlatıldı. Bunlardan bazıları TSK ile uğraşmayı misyon edindi, adeta TSK'nın sabrını ölçüyorlar' diyen Özkök'e hükümeti mi kastettiği soruldu. Özkök sorulara şu yanıtları verdi: "Siyasi iktidarı kastetmiyorum. Beni tanıyanlar böyle yapmayacağımı bilir. Ancak siyasi iktidarla konuşacağımız zeminler var. İktidara basın üzerinden mesaj vermem. Bunu bir defa yaptım. O da (8 Ocak) bir dış güvenlik konusuydu. Bir daha yapmadım. Daha öncekiler veriyordu. 28 Şubat döneminde konuşuldu. O dönemin şartları farklıydı. Belki ben olsam ben de konuşurdum. Şu anda benim şartlarım farklı.

Asker denetim altında
('Avrupa'dan askerlerin siyasete müdahalesine ilişkin talepler gelse ne olur' sorusu üzerine) AB'den talepler var, bir kısmı bize uygun, bir kısmı uygun değil şu anda, zaman içinde bunlar da uygun hale gelebilir. Kademeli olarak, şartlar uygun olduğunda...

('Savunma Bakanlığı'na bağlanması talebi var?' denilmesi üzerine) Bu şekli bir şey, önemli olan silahlı kuvvetlerin siyasi denetim altında olması. Doğrusu da bu, bizde olan da bu.

Rektörlere mesafeli
Orgeneral Özkök, Van Rektörü Aşkın'ın tutuklanmasından sonra rektörlerin gösterdiği tepki hakkındaki düşünceleri sorulunca, "Bu konusunda konuşmam" dedi. Özkök'e "Sizden randevu isteseler toplu halde, verir miydiniz" sorusu üstüne de "Topluca yapılan şeylere taraf olmam" yanıtını verdi. Özkök, mesajına yansıyan rahatsızlığının internetteki yazılardan kaynaklandığını belirterek, Gazeteci Rahmi Yıldırım'ın internette yazdığı ve orduya hakaretten yargılandığı yazısını kastettiğini ima etti. Özkök, "Önüne gelen bir site kuruyor. Önüne geleni söylüyor. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor" diyerek yakındı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, "Terörle mücadele üç yıl önceki gibi mi?" sorusunu yanıtlarken, "Üç yıl önce sınırlarımızın ötesinde hareket olduğunda müdahale ediyorduk, şimdi edemiyoruz" diyerek PKK konusunda adım atmayan ABD'yi eleştirdi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber