Kadına şiddet konusunda 125 bin kamu görevlisine eğitim verildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2012 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son yıllarda özellikle kadına yönelik olmak üzere şiddet ile mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptı. Bakanlık, birçok kamu kuruluşu ile yaptığı eğitim çalışmaları kapsamında, şiddet konusunda kamu görevlilerinin bilinçlendirilmesi sağlandı.

Bakanlık, 2012 yılında yaptığı işbirliği eğitimleri kapsamında aralarında kaymakam adayları, aile mahkemesi hakim ve savcısı, başmüfettiş, polis memuru ve din görevlisi, toplam 125 bin kişiye şiddet konusunda eğitim verdi. Bakanlık, jandarma ile imzaladığı protokol kapsamında 500 bin subay, astsubay ve er-erbaşa eğitim vermeyi hedefliyor. Ayrıca 2015 yılına kadar 100 bin din görevlisine şiddet eğitimi verilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan kamu personelinin bilinçlendirilmesi, kurumlararası işbirliğinin geliştirilmesi ve hizmet kapasitesinin artırılması amacıyla İçişleri, Sağlık ve Adalet bakanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile eğitim protokolleri imzalandı. Protokoller kapsamında, polis memuru, sağlık görevlisi, aile mahkemeleri hakim ve savcıları, mülkiye başmüfettişleri, kaymakam adayları ve din görevlilerine eğitimler verildi. 2012 yılında şiddet konusunda 45 bin polis memuru, 65 bin sağlık görevlisi, 326 aile mahkemesi hakim ve savcısı, 250 mülkiye başmüfettişi, 126 kaymakam adayı, 2 bin 700 çeşitli kurumlardan müdür ve müdür yardımcısı ve 12 bin din görevlisine eğitim verildi. Bakanlık, çalışma kapsamında 2015 yılına kadar 100 bin din görevlisine ulaşmayı hedefliyor.

ALMANYA, HOLLANDA, İSVİÇRE VE FRANSA'DA YAŞAYAN TÜRKLER İÇİN EĞİTİM ÇALIŞMASI YAPILDI

Ayrıca, Kadın-Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet eğitimleri kapsamında, aralarında ilçe tarım, halk eğitim, milli eğitim, sosyal hizmetler müdürleri ve yardımcıları ile İŞKUR il müdür yardımcıları, uzman, uzman yardımcısı ve araştırmacıların bulunduğu 2 bin 700 kamu görevlisine eğitim verildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ?Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyesi Çalışması'nda 288 iletişim fakültesi öğrencisi ile 198 yerel medya çalışanı için eğitim tamamlandı. Yerel medya çalışanlarına yönelik ?Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yerel Medya Çalışanlarının Rolü ve Haber Yazma Atölyeleri' çalışması gerçekleştirildi. Batı Trakya'da yaşayan soydaş kadınların bilgilendirilmesine yönelik eğitim çalışması ile Almanya, Hollanda, İsviçre ve Fransa'da yaşayan Türk vatandaşı kadınların bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışması yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, aile içi şiddetle daha etkin mücadele için 'Aile İçi Şiddet ile Mücadele Şube Müdürlüğü' kuruldu. 81 il emniyet müdürlüğüne bağlı polis merkezlerinde çalışan 45 bin polise; kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, şiddet mağdurlarına yaklaşım tarzı konularında eğitim verildi. Düzenlenen eğitimlere katılan güvenlik personeline, özellikle 'kadın hakları, toplumsal cinsiyet, kadın kuruluşları ile polisin işbirliği, eğitim iletişimi, yetişkin eğitimi, öğretim yöntemleri' gibi konularda dersler veriliyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi çerçevesinde, polisin izleyeceği prosedürlere ilişkin eğitim materyalleri, görsel materyaller ve kılavuz belgeler hazırlandı.

500 BİN JANDARMAYA ŞİDDET EĞİTİMİ VERİLİYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında nisan ayında imzalanan protokol gereği komutanlık bünyesinde vatani görevini yapan er ve erbaşlara yönelik kadına yönelik şiddet ile töre-namus cinayetlerinin önlenmesi konularında eğitim programları düzenleniyor. Ayrıca, Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Jandarma Subay Okulu, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Jandarma Astsubay Temel Kursu'nda kadına yönelik şiddetle mücadele ele alınıyor. 22 Kasım'da ilk dersi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Jandarma Okulları Konferans Salonu'nda vermişti. Çalışma kapsamında Türkiye genelinde jandarmadaki 500 bin er, erbaş, astsubay ve subaya verilmesi planlanan eğitimler kapsamında, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında bilgilendirme yapılacak. TCK, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve uluslararası mevzuat kapsamında jandarmanın rolü ve sorumluluğu anlatılacak. Töre ve namus cinayetleri, zorla evlendirme, erken evlilikler, bu konulardaki mevcut durum, nedenleri, sonuçları, mücadele yöntemleri ele alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber