TKHK, hastaneleri yemekhane hizmetleri konusunda uyardı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2012 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Sayı : B.10.1.TKH.0.09.00.00
Konu : Yemekhane Hizmetleri Hk.

..............KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİNE (Genel Sekreterlik)

Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde Sağlık Tesislerinde yemek hizmeti sunum kalitesinin maksimum düzeye çıkartılabilmesi amacıyla yiyeceklerin hazırlanması aşamasından sunumuna kadar olan sürecin yetişmiş insan gücü ve yeterli ekipmanla sunumu önem arz etmektedir. Bu kapsamda sağlık tesislerinin bundan sonraki uygulamalarını aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirmeleri uygun olacaktır.

1) Ana öğünlerle birlikte içme suyu temini ağzı kapalı, disposable kaplar şeklinde her personele ve her hastaya bir adet olacak şekilde yapılmalıdır. Yiyecek madde servis edilmeden önce gramaj, ısı ve servis uygunluğu yönünden hastane diyetisyeni tarafından kontrol edilecektir.

2) Hasta yemek servislerinde ve personel yemeklerinde paslanmaz çelik çatal, bıçak, kaşık takımı kağıt poşetler içinde kapalı olarak sunulacaktır. Her hastaya mutlaka peçete, ıslak mendil, kürdan vb. ürünler servisle birlikte sunulmalıdır. Bulaşıcı hastalığı olup izol« olan hastalar için her öğünde disposable tabak, çatal, kaşık, bıçak (üçlü paket olacak ve diyetisyenin onayladığı türü temin edilecek) kullanılmalıdır. Yiyecekler kapalı taşıma araçları ile veya kontaminasyonu önleyecek şekilde üzeri örtülü olarak taşınmalıdır.

3) Personelin iş kıyafetleri temiz ve ütülü, ayakkabıları ya da terlikleri temiz, boyalı olmalıdır. Çalışan personelin tırnakları kesilmiş, saç ve sakal tıraşı Resmi Dairede çalışmaya uygun olmalıdır. Personellerin kılık kıyafet ve temizlik kontrolleri günlük olarak yapılmalıdır. Görünüşü uygun olmayan personel yemekhane içinde veya yemek servisinde çalıştırılmayacaktır. Dışarıda giyilen giysi ve ayakkabılarla mutfağa girilmemelidir. Yaka kartsız hiçbir personel çalıştırılmayacaktır. Personelin günlük kontrolleri diyetisyen tarafından, diyetisyeninin bulunmadığı sağlık tesislerinde ise İdari ve Mali Hizmetler Müdürü tarafından yapılacaktır.

4) Tüm çalışanların işe başlamadan önce yemekhane içinde duş alabilmeleri ve gerekli öz bakımlarını sağlayabilecekleri kişisel temizlik alan düzenlenmelerinin yapılması gerekmektedir. Personelin kişisel bakım ürünlerini temin etmeleri sağlanmalıdır, (şampuan, duş jeli, sabun, roll on, vb.)

5) Açık yarası olan, üretim sırasında rahatsızlanan personel (nezle grip) tamamen iyileşene kadar üretim alanından uzaklaştırılır, tıbbi tedavi alması için yönlendirilir. Gastroenterit semptomları olan personel (diyare, kusma vs.) kesinlikle besinlerle veya besin hazırlanması ve tüketilmesi (servis) ile ilgili araç gereçle temas ettirilmemelidir. Bu tür enfeksiyonu olan personel enfeksiyon kontrol komitesine bildirilmelidir.

6) Personelin hizmet içi eğitimleri eğitim hemşireleri ve diyetisyenler tarafından koordineli bir şekilde planlanmalıdır. Eğitim konuları; hastane organizasyonu, görgü kuralları, iletişim, kişiler arası iletişim, hasta ve yakınına davranış, hasta mahremiyeti, hastane yemekleri ve diyet yemekleri hakkında genel bilgi, beslenme, servis kuralları, el yıkama, hijyen, bulaşıcı hastalıklar, vb. konuları içermelidir. Eğitimler ilk işe girişlerinde ve 3 ayda bîr periyodlar halinde verilmelidir. Eğitim sonunda başarılı olanlara eğitim aldığını gösteren ve çalıştığı birimi/bölümü belirten, hastane idaresince düzenlenen bir belge verilmesi sağlanmalıdır.

Konuyla ilgili bundan sonraki düzenlemelerin bu yönde yapılmasının uygun olacağı hususunda;

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber