Suç mağduru çocuklar 'koruyucu aile' modeli ile yaşama kazandırılacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok konuşulacak projenin detayları netleşiyor. Suça karışan, suç mağduru çocuklar 'koruyucu aile' modeli ile yaşama kazandırılacak. Kucak açan 'uzman ailelere' maaş da ödenecek...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, SHÇEK yurtlarında kalan 14 bin çocuğu, sıcak aile ortamı ile tanıştırmak için düğmeye bastı. 'Gönül Elçileri' adlı büyük proje, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde. AKŞAM o projenin ayrıntılarına ulaştı...

Bakanlık, evlat edinme sisteminin bürokrasiden kaynaklı zorluklarına karşı 'Koruyucu aile sistemi'ni alternatif yöntem olarak devreye aldı. Modeli yaygınlaştırmayı amaçlayan Bakanlık, 'belli bir süre' çocuk bakımını üstlenecek ailelere de o çocuğun giyiminden eğitim ve sağlık giderlerine kadar tüm masraflarını karşılamayı öngördü. Özel teşvikler ve indirimler planlandı. Engelli bir çocuğun bakımını üstlenecek aileye, yüzde 50 fazla ödeme yapılması hükme bağlandı. Koruyucu aileler, evlat edinme sisteminden farklı olarak, çocuğun korunmasına ilişkin belirlenen süre çerçevesinde çocuğun bakımını üstlenecek.

PEKİ SİSTEM NASIL?

KORUYUCU aileler, evlat edinmeden farklı olarak, çocuğun sadece hukuki velayetini almıyor. Çocuğun bakımını üstleniyor, ancak miras, soyismini verme gibi hukuki bir bağ kurmuyor. Çocuğun varsa ailesi ile görüşmesini de sağlıyor. Aile Bakanlığı, il veya ilçe müdürlükleri bünyesinde 'koruyucu aile birimleri' oluşturuyor.

HANGİ ÇOCUKLAR?

KORUYUCU aile yanına yerleştirilecekler, 'öz ailesi olan, öz ailesi tarafından bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız ya da erkek sağlıklı ya da özürlü, tek ya da kardeş olup koruyucu aile yanına yerleştirilmesi uygun bulunan çocuklar' olacak.

4 AYRI MODEL VAR

1- Akraba ya da Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli: Ailesi tarafından SHÇEK'e bırakılan ya da ailesini kaybeden çocuklar önce akrabaları ya da komşu, bakıcı gibi yakın çevresindeki insanlara verilebilecek.

2- Geçici Koruyucu Aile Modeli: Acil koruma gereken çocuklar, özel eğitimden geçmiş kişi ya da ailelere birkaç gün ile en fazla 1 ay içinde bakılmak üzere verilecek.

3- Süreli Koruyucu Aile Modeli: Öz ailesi yanına döndürülme imkanı olmayan ya da kalıcı olarak bir aile yanına yerleştirilemeyen çocukların belli bir süre bakımını üstlenecekler.

4- Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli: Suça karışan ya da cinsel suçların mağduru ya da engelli çocukların bakımını üstlenecek aileleri kapsıyor. Eşlerden biri en az üniversite mezunu olacak. Bu ailelere eğitim verilecek, maaş bağlanacak (Tutara ilişkin çalışma sürüyor) Emine Erdoğan'ın, projenin suçlu ve suça karışan çocukların rehabilitasyonunu içeren bu ayağı ile özel ilgilendiği ve gelişmelerin aktarılmasını istediği öğrenildi.

İKİ KRİTER VAR

- UZMAN koruyucu aile aynı anda suç mağduru çocuk ile suça karışan bir çocuğun bakımını üstlenemeycek.

Koruyucu aile olmak için 25-65 yaş arasında ve düzenli bir gelire sahip olmak gerekecek.

- ÇOCUK ile koruyucu aile olmak isteyen eşlerden birinin arasındaki yaş farkı 18'den küçükse o aile koruyucu aile olamayacak. Bu yaş farkı koşulu, sadece akraba veya yakın çevre koruyucu aile modelinde uygulanmayacak.

Sigorta primi de devletten

PROJEDE teşvikler şöyle:

- Koruyucu ailedeki eşlerden birinin sosyal güvencesi yoksa, asgari ücret tutarı üzerinden isteğe bağlı sigorta primini devlet ödeyecek.

- Koruyucu ailelere, çocukların eğitim, bakım ve yetiştirilmesine ilişkin masraflar aylık ödenecek. Bu ödeme, 0-3 yaş arası çocuklara bakacak ailelere, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 50'si, 19 yaş ve üzerindeki gençlerede yüzde 90'ı oranında olacak.

- Servis, dershane, kursları gibi aylık iki bin lirayı bulacak ödemeler yapılabilecek. Çocuğa verilmek üzere aileye harçlık da ödenecek. Çocuğun sağlık masrafları Genel Sağlık Sigortası hükümlerine göre karşılanacak.

ÖDEME GRAFİĞİ

Yaş-okul durumu..................Aylık ödenecek rakam

0-3 yaş 340, 05TL

4-5 yaş 510,07TL

6-14 yaş 587,03TL - 608,51TL

15-18 yaş 633,99TL

19+yaş 755,26TL

Servİs: 128 TL

Kurs: 1095 TL (Meslek edinme)

2059 TL (SBS kursu)

3217 TL (Üniversiteye hazırlık)

Engelli çocuklarda miktar (servis,kurs ve harçlık hariç) yüzde 50 fazla. Giyim eğitim yardımı da yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber