Gümrük Birliği anlaşmasının Dünya Bankası uzmanlarınca incelenmesi ses getirdi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gelişmeleri doğrularken, AB Bakanı Egemen Bağış adil bir karar istedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ortak mutabakatı üzerine Dünya Bankası uzmanlarınca bilimsel ve ekonomik açıdan incelemeye alınan Gümrük Birliği (GB) kararıyla ilgili haberimiz, ekonomi ve iş dünyasına bomba gibi düştü.

AB ve Dışişleri bakanlıkları da BUGÜN'ün haberini doğruladı. Sorun hızla çözülmeli AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük Birliği'ni incelemeye alan Dünya Bankası'ndan yaşanan sorunları ortaya koyacak objektif bir çalışma beklediklerini açıkladı.

AB'den de bu sorunların zaman kaybetmeden çözümünü beklediklerini ifade eden Bağış, ayrıca, üye ülkelerin Türk mallarını taşıyan TIR'lara uyguladıkları kotaları da sorunlara bir başka örnek olarak gösterdi.

Adalet Divanı devrede Dışişleri yetkilileri ise Dünya Bankası'nın Türkiye'den görüş sorduğunu, bakanlığın da Gümrük Birliği nedeniyle özellikle serbest ticaret anlaşmaları bakımından yaşanan sıkıntıları bildirdiğini belirtti.

Türkiye AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına taraf olmayı talep etti. Dünya Bankası ayrıca Avrupa Adalet Divanı ve birçok ülkeden de görüş sordu.

Türkiye için dezavantaj Edinilen bilgiye göre Türkiye AB üyesi olmayan bir ülke ile ticaret anlaşması yapmak istediğinde sorun başlıyor. Çünkü bu ülkenin AB ile anlaşması varsa, AB mutabakat verme koşulu getiriyor. Ancak bu hiçbir zaman verilmiyor. Yetkililer AB'nin bunu yapmaktaki amacını Türkiye'nin ürün sattığı ülkenin bunu AB'ye satma endişesi olarak açıklıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber