Koruma altına alınan kadına 'kale' koruması

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURCU ÇALIK

Aile Bakanlığı'nın sığınmaevleri için hazırladığı yönetmeliğe göre, hiçbir dokümanda kadınların fotoğrafları yer almayacak. Nüfus cüzdanı yerine 'kodlu kart' kullanılacak

KCK operasyonunda el konulan 400 kadının dosyasına yönelik mahremiyet tartışmaları sürerken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sığınmaevlerini adeta birer "kale" konumuna getirecek yönetmelik çalışmasını tamamladı. Başbakanlığa gönderilen yönetmelikle, kadınlara ve merkeze ait hiçbir dokümanda, materyalde konukevinin dış cephesi, kadınların ve çalışanların fotoğraflarına yer verilmeyecek.

GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANACAK

Yönetmeliğe göre merkeze gelen tesisatçı dahi önce "gizlilik" ilkelerine uyacağına dair taahhütname alınacak. Adresi ve telefon numaraları gizli tutulacak merkezlere tabela asılmayacak, açılış ve temel atma töreni düzenlenmeyecek. Bahçeli müstakil binalarda faaliyet gösterecek sığınmaevlerinde pencereler de parmaklıklı olacak. Sığınmaevlerine yerleştirilen kadınlara "kodlu kimlik kartları" verilecek. Kadınlar, nüfus cüzdanları yerine resmi kuruluşlarda, kendisine özel tahsis edilen bir numara ile yaşadığı ilin, kaldığı konukevinin kodunun bulunduğu kimlik kartlarını kullanacak. Böylece kişisel bilgileri saklanacak.

'KADIN SIĞINTI DEĞİLDİR'

Sığınmaevi olarak bilinen merkezlerin adı da "kadın konukevi" olarak değiştirilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu değişiklikte "Kadın sığıntı değildir. Bu isim hoş değil" diyerek etkili olduğu öğrenildi.

Avlulu ya da bahçeli müstakil binalarda faaliyet gösterecek konukevlerinde pencereler de parmaklıklı olacak.

Merkezde, kolluk kuvvetlerine doğrudan çağrı yapan sistem, evrak imha makinesi ve numarası görünmeyen iki telefon hattı bulunacak.

Merkezin adresi ve telefon numarası gizli tutulacak. Tabela asılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber