CHP'den Çelik'e 2005-2 Ağustos ayı öğretmen atamaları sorusu...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2005 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Bursa Vekili Mustafa Özyurt, "2005-2 Ağustos ayı öğretmen atamaları ile ilgili bazı yanlış uygulamalara"na yönelik Milli Eğitim Bakanı, Hüseyin Çelik tarafından, yazılı olarak yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi. Aynı zamanda Metnin tamamı aşağıda yer almaktadır.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın, Milli Eğitim Bakanı, Sayın Hüseyin Çelik tarafından, yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.


Prof. Dr. Mustafa ÖZYURT
CHP Bursa Vekili

Bakanlığınız tarafından yapılan 2005-2 Ağustos ayı öğretmen atamaları ile ilgili bazı yanlış uygulamaları öğrenmiş bulunmaktayım.
Türkçe Öğretmenliğine, Türkçe Öğretmenliği Bölümünün dışında, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, mezunların da başvurularının sağlanması, bu öğretmenlerimizin, birbirlerine karşı olan iyi niyetli ilişkilerinin, zedelenmesine neden olmuştur.
Eğitim Fakültesi mezunu varken, Fen Edebiyat fakültesi mezunu bir adayın öğretmen olarak atanamayacağına ilişkin Danıştay 12. Dairesinin, 2003/2160 numaralı kararı bulunmaktadır. Talim terbiye Kurulunun 12.07.2004 tarihli ve 119 sayılı kararında, kimlerin hangi alan öğretmeni olabileceği ve hangi derslere girebileceği açıkça belirtilmekte olup, Türkçe Öğretmeni olabilecekler arasında yalnızca Türkçe öğretmenliği ifadesi yer almaktadır. ÖSYM tarafından yapılan ve KPSS sınavı için hazırlanan 11 Mayıs 2005 tarihli başvuru formunda, hangi alan mezunlarının, hangi alana başvurulabileceği açıklanmış, Türkçe öğretmenliğine başvuracakların yalnızca Türkçe öğretmenliği mezunları olabileceği açıkça belirtilmiştir.
Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarına, hem Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine hem de Türkçe Öğretmenliğine başvuru şansı tanınması, fırsat eşitliğine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle;
1- Türkçe Öğretmenliğine başvurabileceklerin, yalnızca Türkçe Öğretmenliği mezunlarının olabileceğinin bilinmesine rağmen, Hukuk dışı bir uygulama yapılarak Fen Edebiyat Fakültesi mezunu, adaylarında başvurularının sağlanmasını, nasıl açıklarsınız?
2- Bazı üst düzey bürokrat çocuklarının Fen Edebiyat Fakültesi mezunu olması nedeniyle, bunlarında Türkçe Öğretmenliğine başvurularının sağlandığı yönündeki, basında çıkan haber hakkında, ne düşünüyorsunuz?
3- Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarına, hem Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliğine, hem de Türkçe Öğretmenliğine başvuru hakkı tanırken, Türkçe Öğretmenliği mezunlarına aynı hakkı tanınmamasının fırsat eşitliğine aykırı olduğu ve bu durumun, öğretmenler arasında iyi niyetli ilişkilerin zedelenmesine yol açtığı, hususlarında ne düşünüyorsunuz?

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber