İzzet Baysal Üniversitesi'nde bilimin yolculuğu ele alındı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen konferansta, ilk çağlardan günümüze kadar geçen süreçte bilimin yolculuğu ele alındı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİBÜ Kültür Merkezi'nde Genç Sosyologlar Topluluğu'nca düzenlenen ?Tarihsel Süreçte Paradigmal Değişimler ve Bilim? konulu konferansa, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aylin Güngör Baran konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Baran, antik çağdan günümüze kadar bilim tarihindeki hakim paradigmalar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, hakim paradigmaların her dönem değiştiğini ve bazı paradigmalar çürütülürken bilim insanlarının bunları hayatları ile ödediklerini anlattı.

Prof. Dr. Baran, son 200 yıllık modernleşme sürecinde yoksulluğun arttığını, savaşların devam ettiğini insanlar arasındaki ilişkilerin yozlaştığını ve değerlerin içinin boşaltıldığını belirterek, " Pozitivist anlayış insanlara iyilik getirmekle beraber olumsuzluklar getirmiştir.? diye konuştu. Prof. Dr. Baran, gelecekte hakim paradigmanın ise insan hakları olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Baran, bir soru üzerine ise, bilimin Avrupa'da geliştiğinin sanıldığını ancak bunun tek başına doğru olmadığını vurgulayarak, esas paradigma kaynaklarının Çin, Hint uygarlıkları ile Mısır ve Mezopotamya, Babil ve Sümerler'in yer aldığı doğu medeniyetlerinde ortaya çıktığını ifade ederek, doğu medeniyetlerinde en büyük eksikliğinin bilim ve felsefe çalışmalarının yazıya geçirilmemesi olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber