Yıldız: Istranca'daki doğalgaz diğer bölgelerdekinden fazla

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Istranca'daki doğalgaz çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ?Istranca'da tespit edilen doğalgaz, Trakya ve Doğu'da bulunan doğalgazın üstünde. 2 kuyu daha tespit edildi. Doğalgaz kaynaklarının yerli kaynaklar olması devam edecek.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2012 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) düzenlediği basın toplantısında 2012 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

?LİSANS ALIP YATIRIM YAPMAYANLARA YAPTIRIM?

Yenilenebilir enerji başvuruları ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, ister yenilenebilir enerji kaynakları olsun, ister diğer alanlarda, bütün yatırımcıları desteklediklerini kaydetti. Yıldız, ?Lisans alıp yatırımlarına başlamayanlara yaptırımlarımız geliyor. Yatırımlarını gözden getirecekler. Geri iade etsinler lisanslarını. Bizler, 6 aylık bağlantı görüşünün sonunda, görüşün 6 aylığına kaldırılmasını düşüyoruz. Türkiye'de gerçek yatırımcıların önünü mutlaka kurgulamamız gerekmektedir.? dedi.

Yenilenebilir enerji üreticilerinin, gün içindeki ürettiklerini satabildiklerini de aktaran Bakan Yıldız, buna rağmen, ?Serbest piyasada bulunanları istemiyorum.' diyenlerin de olduğunu belirtti. Kendilerinin, 10 yıllık alım garantisinin olduğunu dile getiren Yıldız, ?Eğer, ürettiklerini satamıyorlarsa bize getirsinler, gerekeni yapacağız.? diye konuştu.

Suriye'ye Türkiye'nin vereceği elektrikle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, ?İstemeleri halinde vereceğiz ama ne onlarda alt yapı kaldı, ne de alım güçleri söz konusu.? ifadesini kullandı.

'EN İYİ ENERJİ KAYNAĞI ENERJİ TASARRUFUDUR'

Enerji tasarrufunun önemi üzerinde de duran Taner Yıldız, Türkiye'de 15 milyarlık bir tasarruf potansiyeli olduğunu öne sürdü. Yıldız, ?Yalnızca hanımların tasarruf yapacağı 4 milyarlık bir tasarruf var. Vatandaşlarımız kendileri için küçük ama Türkiye için büyük şeyler yapabilirler. Şu anda bizim için en iyi enerji kaynağı, enerji tasarrufudur. Ne doğalgaz ithal etmenize gerek var ne de başka bir şeye. Şu ana kadar enerji tasarrufu verimliliği ile ilgi önemli adımlar atıldı. Daha fazlası için daha büyük adımlar atmalıyız. Şu anda A Plus olmayan buzdolabı yok. Sokak aydınlatmaları ile ilgili birçok uluslararası firma, pilot bölgeler oluşturdular. Meclis'ten hava kuvvetlerinin önüne kadar led ışık döşendi. Yüzde 41 tasarruf sağlandı. İzolasyonu yapılamayan binalar artık ruhsat alamıyor. Kamunun aldığı binalarda da izolasyon yoksa alınmıyor.? şeklinde konuştu.

?IRAK'IN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAYIZ?

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan doğalgaz akışının azalması ile ilgili sorulan bir soruya, Bakan Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Biz bu meselenin içine girmeyiz. Normalde 420 bin varil civarındaki akış dün 320 binin altına düştü. Geçerse taşıyabiliriz. Ne kadar petrol desteklerler bu onların bileceği bir iştir. O boru hattı bu aktarım için devam edecek. Onların iç işlerine karışamayız.? diye konuştu.

Bakan Yıldız, konuşmasının sonunda yeni yıla ilişkinde şu temennilerde bulundu:

"Türkiye her şeyi ile normalleşen bir ülke olmasını temenni ediyoruz. Huzuru bozmak isteyen bir yapı varsa bunun ülkesine ve kendisine getirisinin olmadığını belirtmek istiyorum. Huzurumuzun bölge için olacağını düşünüyoruz. Suriye'de iç savaş devam ederken huzurlu olmamız, söz konusu değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber