Sosyal güvenlik reformu 'askere uyarlandı' yükü MSB'ye kaldı

Haber Giriş : 02 Kasım 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik reformu, askerler için kadro durumunu ve hiyerarşik yapıyı gözeten istisnai hükümler içeriyor. Askerin yükünün Milli Savunma Bütçesi'nden karşılanması öngörülüyor.

Hükümetin, öncelikli gündem maddesi haline getirdiği sosyal güvenlik reform paketi, "emeklilik ayrıcalıklarını" kaldıran kritik hükümler içeriyor. Reform yasası, askerler için kadro durumunu ve hiyerarşiyi gözeten istisnai hükümler getiriyor. Mevcut yapısı korunan askerlerin emeklilik yükü ilk etapta Milli Savunma Bütçesi'nden karşılanacak, daha sonra sosyal güvenlik sistemi devreye girecek.

ASKER NE İSTİYOR?
TBMM, haziran ayında tatile girmeden önce, sosyal güvenlik yasaları, özel olarak oluşturulan alt komisyonda ele alındı.
Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, alt komisyon çalışmalarını yakından izlediler. Silahlı Kuvvetler'de, "piramit" yapısı bulunduğunu anlatan personel subayları, "Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik zorunluluktan kaynaklanıyor" dediler. Bunun üzerine askerler için "ikili yapıyı" içeren bir ara çözüm bulundu. Silahlı Kuvvetler'de mevcut emeklilik modeli aynen korunacak ancak yük, bir süre sosyal güvenlik kuruluşlarına yansıtılmayacak. Böylece, yaşı geldiği için değil terfi edeceği kadro bulunmadığından emekliye sevkedilen askeri personele yapılacak emekli ödemeleri için Milli Savunma Bakanlığı bütçesine ödenek konulacak. Bu durumdaki personelin, kadrosuzluktan emekli olduğu tarihle, yaş haddi gereği emekliliğe hak kazanacağı tarih arasında geçen sürede emeklilik ödemeleri Milli Savunma Bütçesi'nden karşılanacak. Geçiş süresi tamamlandığında ödemeler sosyal güvenlik şemsiyesine geçecek ve buradan devam edecek. Sistem bazı meslek grupları ile ağır iş kollarında çalışanlar için "itibari hizmet süresi" öngörüyor. Bu uygulama 12 ay çalışan birinin, 15 ay prim ödemiş gibi emekliliğine sayılması anlamına geliyor. Yıpranma olarak adlandırılan bu imkandan yargı mensupları da yararlanmak istiyor. TBMM'deki tasarıda, bu konuda henüz bir karar verilmedi. Ancak yeni yasa bir takım ayrıcalıkları da kaldırıyor. Herhangi bir KİT'te en az 6 ay genel müdürlük yapmışsa, ne kadar prim ödendiğine bakılmaksızın ömür boyu 'genel müdür emekli aylığı' almaya hak kazanırken yeni durumda buna imkan tanınmıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber