Ankara'da bir yılda 1 milyon 2 bin 215 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Ankara İl Jandarma Komutanlığı, 2012 yılında yapmış olduğu çalışmalarda toplam 8 bin 235 olaya müdahale ederken, bunlardan 7 bin 481'ini ilk anda aydınlatmayı başardı. Yıl boyunca kaçakçılara göz açtırmayan jandarma, düzenlediği 55 ayrı baskında rekor tabir edilecek 1 milyon 2 bin 215 litre kaçak akaryakıt ele geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Jandarma Komutanlığı, sorumluluk bölgesinde emniyet, asayiş ve kamu düzeninin korunmasını sağlamak amacıyla yaptığı bir yıllık bilançoyu açıkladı. Ekipler, 2012 yılında yaptığı çalışmalarda, önleyici hizmet devriyeleri ile vatandaşa süratle ulaşan ve uygulanan ?Toplum Destekli Güvenlik Hizmeti ve Komşu Kollama Projeleri? ile trafik kontrolleri neticesinde suç ve suçlularla etkin bir mücadele gerçekleştirdi. Jandarma ekipleri yaptığı bir yıllık çalışmada 3 bin 947 asayiş, 342 kaçakçılık, bin 174 trafik ve 537 cezaevi olayı olmak üzere toplam 8 bin 235 olaya müdahale etti. 2011 yılına oranla olaylarda yüzde 10 artış olduğunu ifade eden jandarma yetkilileri, bu olaylardan 7 bin 481'ini ilk anda aydınlatmayı başardı. 4 bin 532 kişi adli makamlara teslim edilirken, 106 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

HAYVAN HIRSIZLIKLARINI ÖNLEMEK AMACIYLA BİLİNÇLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Jandarma ekipleri 2012 yılında sorumluluk bölgesinde meydana gelen hayvan hırsızlıklarını önlemek için bir dizi çalışma yaptı. Ekipler, ?Toplum Destekli Güvenlik Hizmetleri Projesi ile Komşu Olma Kollama Olgusu ve Kolluk ile İşbirliği Projesi'ni hazırlayarak hayata geçirdi. Bu kapsamda hayvan barınaklarının durumları güvenlik açısından yerinde inceleyen jandarma, tespit edilen eksiklikler konusunda vatandaşları bilinçlendirdi. Çalışmalarda vatandaşların jandarmaya erişebilirliği artırılırken, hırsızlık olaylarının yoğun olduğu Bala, Kazan, Gölbaşı, Mamak, Etimesgut ve Yenimahalle ilçelerinde toplam 758 bilinçlendirme toplantısı yapıldı. 10 bin 935 kişiye komşu kollama olgusu ve kolluk ile işbirliği hususları üzerinde durulurken, toplantıları desteklemek için Ankara Valiliği İl Özel İdaresi maddi destekleri ile bastırılan 55 bin afiş ve 12 bin adet el broşürü hazırlanarak vatandaşlara dağıtıldı.

Bölgede meydana gelen 24 hayvan hırsızlığında çalınan 844 hayvandan, 349'unu Jandarma Asayiş Timleri ve İstihbarat Timleri'nin çalışmaları sonucu kısa sürede bulundu. Hayvan hırsızlıklarının önlenmesi maksadıyla suç analizleri yapan jandarma, 2012 yılında ?Kod Bekçi' uygulaması da yaptı. Alınan tüm tedbirler sonucunda 2011 yılına oranla hayvan hırsızlıkları olaylarında yüzde 50 ve çalınan hayvan miktarında yüzde 26 oranında azalma sağlandı. Yakalanan hayvan miktarında ise 2 kat artış yaşandı.

Vatandaşları maddi açıdan büyük sıkıntıya sokan ve ailelerin parçalanmasına da neden olan kumar olayına da el atan jandarma, 26 olaya müdahale etti. Bu olaylarda bin 129 kişiye ?Kabahatler Kanunu' uyarınca 190 bin 801 lire para cezası kesilirken, kumar oynatmak için yer ve imkân sağlayan 52 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Hırsızlık olaylarının önüne geçmek için yapılan çalışmalarda kolluk ve trafik hizmetleri ağırlıklı olmak üzere 106 bin 971 devriye faaliyeti icra edildi. Bu faaliyetlerde yapılan kontroller neticesinde 8 milyon 761 bin 437 kişi sorgulanırken, aranması olan 918 şahıs yakalandı. Sorgulanan 213 bin 120 araçtan ise 50 adet çalıntı ve buluntu araç ele geçirildi.

ŞİDDET OLAYLARINI ENGELLEMEK İÇİN SEMİNER DÜZENLEDİ

Çok sayıda asayiş olayını aydınlatan jandarma ekipleri, bölgesinde gerçekleşen aile içi şiddet olaylarını engellemek için de bazı etkinlikler gerçekleştirdi. Kadın ve Çocuk Kısım Amirliği, bölgede Kaymakamlıklar ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile koordineli olarak seminerler düzenledi. Seminerde, kadınlara şiddete maruz kaldıklarında neler yapacakları, hangi kurumlardan yardım alacakları, kime başvuracakları hususunda bilgilendirme yapıldı. Seminerde, ayrıca problem çözme yolları, çocuk suçları, çocuğun suça itilme nedenleri, çocukların suç şüphelisi ve mağduru olmalarının önlenmesi yolları vatandaşlara tek tek anlatıldı. Özellikle bayan vatandaşlara mevcut hukuki durumdan haberdar etmek maksadıyla aile içi şiddetin önlenmesi kapsamında 11, çocuk suçluluğunun önlenmesi ve çocuk refahının artırılması kapsamında 7 eğitim semineri düzenlendi. 226 aile içi şiddet olayına müdahale eden jandarma, olay mağduru 74 kadın ve 17 çocuğu kadın konuk evine yerleştirdi. 236 çocuk olayına da müdahale eden Ankara İl Jandarma ekipleri, 206 çocuğu ailesine, 28 çocuğu sosyal hizmetler kurumuna, 2 çocuğu ise cezaevine teslim etti.

AKARYAKIT KAÇAKÇILARINA BÜYÜK DARBE

Birçok olayı aydınlatan jandarma timleri, bölgedeki akaryakıt kaçakçılığı, uyuşturucu ve insan ticareti yapanlara da göz açtırmadı. 55 ayrı kaçak akaryakıt olayına müdahale eden jandarma, 87 şüpheli hakkında işlem yaparken, 1 milyon 2 bin 215 litre kaçak akaryakıt ele geçirdi.

Özellikle okullarda gençlerimizi zehirleyen Narkotik ve Psikotrop Madde Kaçakçılığını Önleme Kapsamında ise 88 olaya müdahale edilirken, 114 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı. Yapılan baskınlarda 137 bin 560 gram esrar maddesi, 13 bin 137 kök kenevir bitkisi, bin 60 gram kenevir tohumu ele geçirildi. 2012 yılında 2011 yılına göre yakalanan esrar maddesi oranında yaklaşık yüzde 128, kenevir bitkisi oranında 10 kat, kenevir tohumu oranında ise yüzde 52 oranında artış meydana geldiği belirlendi.

Terör örgütünün ana finansman kaynaklarından en önemlisi olan Kaçakçılıkla Mücadele Kapsamında, ekipler 74 olayı aydınladı. Bu olaylarda 164 şüpheli hakkında yasal işlem yapılırken, 281 bin 525 paket kaçak sigara, 14 kilogram tütün, 6 bin 390 gram pipo tütünü, 6 bin 182 adet puro, 611 kilogram kaçak çay ele geçirildi.

OKULLARDA ÖĞRENCİLERE TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Ankara İl Jandarma ekipleri, trafik kontrolleri ile meydana gelen trafik kazalarını azaltmak için sorumluluk bölgesindeki okullarda 18 bin 756 öğrenciye, belde ve köylerde ise 20 bin 974 sürücüye eğitim verdi. Mayıs ayı içerisindeki Trafik Haftası etkinliklerinde sürücüleri ikaz edecek afiş ve broşürler hazırlanarak kontroller esnasında sürücülere dağıtıldı.

Öte yandan, jandarma Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının sorumluluk bölgesinden geçen bölümlerinde güvenlik tedbirlerinin artırılması için 17 kritik noktada bin 806 devriye faaliyeti yerine getirdi. Bu faaliyetler kapsamında bölgede patlayıcı madde arama ekipleriyle inceleme yapıldığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber