İstanbul'daki tüm vergi mükellefleri internet'e aktarıldı

Haber Giriş : 06 Kasım 2005 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'daki tüm mükelleflerin bilgilerini yeni oluşturduğu ?www.ivdb.gov.tr' adresindeki internet sitesine taşıyan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, vatandaşlardan şüphelendikleri kişileri sorgulayarak kendilerine bildirmelerini istedi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı ve İstanbul Defterdar Vekili Mehmet Akif Ulusoy, yeni çıkan Gelir İdaresi Kanunu ile Defterdarlığın bölündüğünü ve Vergi İdaresi Başkanlıklarının 16 Eylül'de faaliyete geçtiğini hatırlatarak, yeni oluşan kurum olarak www.ivdb.gov.tr adlı internet sitesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Her şey kayıtlı

Sitedeki ?Mükellefiyet Araştırma? bölümünde vergi daireleri ile bağlantılı olarak kişilerin mükellef olup olmadığının tespit edilebileceğini ifade eden Mehmet Akif Ulusoy, ?İstanbul'daki mükelleflerin, ad, soyad, hangi vergi dairesine bağlı olduğu konusunda bütün bilgileri veriyoruz. Beklentimiz, vatandaşların mükellef olmayanları bize bildirmesi. Kaçak mükellefin bildirilmesi için açık elektronik ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Merak içindeki insanların eşini, dostunu, komşusunu araştıracağını zannediyorum? dedi. Her sokak başına memur koymanın mümkün olmadığını belirten Mehmet Akif Ulusoy, vatandaşlardan, internet sitesinde şüphelendikleri kişileri sorgulayarak kendilerine bildirmelerini istedi. Mehmet Akif Ulusoy, geçtiğimiz yıl İstanbul'da vergi gelirlerinde 35.3 milyar YTL tahakkuk gerçekleştiğini, bu yıl vergi geliri tahsilatının net 46 milyar YTL olarak hedeflendiğini, eylül sonu itibariyle gerçekleşen vergi geliri tahsilatının ise 31 milyar YTL'nin üzerinde olduğunu bildirdi.

Mükellef sayısı arttı

İstanbul'daki mükellef sayısında göreceli olarak azalma olduğunu da ifade eden Mehmet Akif Ulusoy, bunun sebebinin Gelirler Genel Müdürlüğü'nün Aralık 2004'te yayınladığı genelge doğrultusunda faaliyeti sona ermiş ancak mükellefiyeti açık kalmış kişilerin kayıtlarının silinmesinden kaynaklandığını söyledi. Ulusoy, ?Yılın ilk 6 ayında 111 bin 428 gelir vergisi, 34 bin 425 kurumlar vergisi olmak üzere toplam 145 bin 853 mükellefi resen terk işlemi kapsamında sildik? dedi. Ulusoy, geçen sene 491 bin 377 olan gelir vergisi mükellef sayısının bu yıl 422 bin 234'e düştüğünü, ancak 111 bin gayri faal gelir vergisi mükellefinin silindiği göz önüne alındığında aslında mükellef sayısında artış olduğunun görüleceğini kaydetti.

> Sahte maliyeciye dikkat!

Mehmet Akif Ulusoy, sahte maliyeciler konusuyla ilgili olarak da kendilerini maliyeci gibi göstermeye çalışan kişi veya kuruluşlar bulunduğunu, bundan çok zarar gördüklerini belirtti. Ulusoy, ?Defterdarlık, Vergi Dairesi veya Maliye Bakanlığı olarak bizim yayın satmamız, yemek düzenlememiz veya herhangi bir şekilde bağış toplamamız söz konusu değil. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Her memur daire dışındaki bir göreve başlamadan önce hüviyetini ibraz etmek zorundadır, etmezse vatandaşlarımız sormalıdır. Maliyeden geldiğini söyleyen kim olursa olsun vatandaşlarımızın hüviyet sormasını istiyoruz? dedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber