Eğitim Bir Sen: KHK'nın iptali ek ödemenin ihdasına vesile olsun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK'nın iptali istemiyle açılan davada, bazı maddelere yönelik iptal kararı vermiştir. Buna göre, 666 sayılı KHK'yla 375 sayılı KHK'ya eklenen ek 12. maddenin birinci fıkrasıyla, (j) bendi hariç ikinci fıkrası iptal edilmiştir. İptal edilen ek 12. maddenin birinci fıkrasında, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü personeline 5102 sayılı Kanun'la yapılan ek ödemenin yürürlükten kaldırılmasına, 652 sayılı KHK'yla Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey çalışanları ile milli eğitim uzmanlarına fazla çalışma ücreti ödenmesine, öğretmenler hariç Bakanlık çalışanlarına yüzde 200'e kadar ek ödeme yapılmasına, öğretmenler haricindeki Bakanlık personeline ek ders ücreti ödenmemesine, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti ödenmesine son verilmesine, yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele fazla çalışma süreleri için ödenen ücretin kaldırıldığına dair hükümler mevcuttu.


*666 sayılı KHK'ya iptal kararı yayımlandı

*666 sayılı KHK'da neler iptal edildi?


Mahkemenin iptal gerekçesi, iptaline karar verilen düzenlemelerin 666 sayılı KHK'ya kaynaklık eden Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığıdır. Yine Mahkeme, iptal kararının, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir. Ancak yukarıda bahsi geçen ek 12. maddenin birinci ve ikinci fıkrasına ilişkin iptal hükümleri, kararın Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecektir.

Eğitim Bir Sen yaptığı açıklamada "Kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasını müteakip doğacak kaosun önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, ivedilikle hareket ederek, iptal edilen hükümlere dönük yasal düzenlemeler yapmalıdır. 666 sayılı KHK'da unutulan öğretmenler ve öğretim elemanları bu defa kesinlikle unutulmamalıdır. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, öğretmenler ve öğretim elemanlarının 666 sayılı KHKyla uğradıkları ek ödeme mağduriyetinin telafisi için bulunmaz bir imkândır. 666 sayılı KHKyla ortaya çıkan ek ödeme eşitsizliği giderilmeli, iptal kararı üzerine yapılacak yasal düzenlemelerle önceki hata telafi edilmelidir." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber