Doçent Olmak Zorlaştırıldı

Doçentlik Sınav Yönetmeliğinde 21/10/2005 tarihli Resmi Gazetede yapılan değişiklikleri, aynı gün sitemizde yorumlamış ve değişikliklerin hangi anlama geldiğini açıklamıştık. Diğer taraftan, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı değişiklikler sonrasında yaptığı açıklamada, 14/9/2005 tarihinde aldığı karar gereğince, 2006 Döneminde tüm temel alanlarda başvuru koşulunu sağlayan eserlerde yayımlanmış olma koşulu aradığını ilan etmiştir. Bu konuya ilişkin olarak yardımcı doçentler tarafından hazırlanan açıklamayı okumak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Kasım 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki konuya ilişkin kalıcı görüş alış verişi için Forum sayfalarını kullanabilirsiniz.


Bizler Anadoluda bir Üniversitede Yrd.Doç.Dr. olarak çalışan geniş bir gurubuz. Bu grup içinde pek çok kişi 2006 döneminde Doçentlik sınavına başvurmayı düşünüyordu. Ama maalesef artık düşünemeyecek. Zira, 25 Ekim 2005 tarihinde aşağıda web adresi verilen siteye girdiğimizde Üniversiteler Arası Kurulun Doçentlik sınav yönetmenliğinde yeni değişiklikler yaptığını okuduk.http://www.yok.gov.tr/uak/index.html

Bu değişiklikler Üniversitelerin kalite ve araştırma kabiliyetini artıracak, üniversiteleri dünya üniversiteleri rekabet edecek konuma getirecek değişiklikler maalesef değil. Bu değişikliklerden bizi etkileyen maddeler neler, müsaadenizle onları size arz edeyim.Lütfen siz objektif olarak değerlendirin. Değişikliklerden en önemlilerinden ama en mantıksız olanı şu: 2006 Döneminde tüm Temel Alanlarda Başvuru Koşulunu sağlayan eserlerde yayımlanmış koşulu aranmaktadır. Yayına kabul Yazıları Kabul edilmeyecektir.

Bir örnek vererek konuya açıklık getirmeye çalışayım.Mesela benim A sınıfı Dergide ( impact faktörü yüksek, kaliteli ve ciddi bir dergi) yayınım kabul edilmiş, ama basılması zaman alacak.Bu durumda ben maalesef müracaat tarihine yetişemeyecem, gereksiz yere uzun bir süre yayının basımını beklemek zorunda kalacağım. Mesela bu yıl bir kaç ay önce müracaat eden arkadaşlarımızdan pek çoğunun C sınıfı (impact faktörü düşük) dergide kabul edilmiş ama henüz basılmamış yayınlarla müracaatları kabul edildi.Bir kaç ay önce kabul bir kaç ay sonra kabul etmiyorum.Bu nasıl mantıktır anlaşılır şey değil.

Eğer önceki uygulamanın münferit eksiklikleri varsa, o münferit olaylara yaptırım getirilir. Bir iki olumsuz olayı önleyecem diye, geniş bir kitlenin önü böyle kararlarla kesilmemesi gerekir diye düşünüyoruz.

Uzun bir zamandır Üniversitelerimiz hep Türkiye'nin gündeminde.Dünyada ilk 500 Üniversite arasına tek bir Türk Üniversitesinin girememesi, epey bir bütçe ile katkıda bulunduğumuz uluslar arası projelerden verdiğimiz parayı bile kurtaracak proje üretemediğimiz vs... Bunlar çoğaltılabilir.Şunu anlatmak istiyorum.Hep bu konular gündeme geldikçe YÖK ve Üniversiteler Arası Kurul Yrd.Doçenlikten Doçentliğe geçiş hükümlerini ağırlaştırıyor.Sanki bütün bu olumsuzlukların tek sebebi Yardımcı Doçentlermiş gibi.İnanın, bizdeki Yardımcı Doçentlikten Doçentliğe geçiş kuralları Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar ağır değildir. Esasta şunu demek istiyorum, yukarıda gündem başlıkları oluştuğunda Üniversiteler ile ilgili kurullar niye Doçentlikten Prof.'luğa geçişi ve Prof.'lukta devamlılığı düzenleyecek ek hükümler getirmezler.Dünyaya baktığınızda toplumunun önünde giden ona yol gösteren gelişmiş üniversitelerde Doçentlik ve Profesörlük şartları çok ama çok ağır.Bizimkiler niye oralara hiç dokunmazlar.Niye bizde Doçenlik ve Prof.luk mevkileri 5 yıldızlı otel gibi kabul edilir.Acaba o kurullardaki insanların hepsinin Prof. oldukları düşünülürse, bu tip kararlar almaları kendi ayaklarına mermi sıkmaları ile sanırım eş değer olacağı için zülfü yare hiç dokunmuyorlar. o zaman yüklen Yardımcı Doçentlik hükümlerine.Böylece yasak sav.

Bir diğer hususta, bu tip değişikliklerden önce bu değişikliklerin etkileyeceği insanların bir konum belirlemeleri için, uygulama önceden haber verilse çok mu kötü olur.Halbuki bu çok çağdaş bir yöntem olur.Birilerini ansızın habersiz şöbelemeden anlamıyoruz ki ne zevk alınır.

Bu meseleyi gündeme getirip, bu haksız uygulamanın hiç olmazsa bir yıl ertelenmesini sağlarsanız bu konuda muzdarip olan pek çok genç akademisyeni rahatlatmış olursunuz.

Çalışmalarınızda üstün başarılar diler, pek çok akademisyen arkadaşım adına saygılar sunarım.

"Haber Gönder" yoluyla görüş belirten: Ciddiyet


İŞTE ÜAK'IN AÇIKLAMASI

DUYURULAR - I
Doçentlik sınav yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 21.10.2005 tarih ve 25973 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yapılan değişiklikler nedeni ile;
1. 2006 yılı doçentlik başvuruları Şubat ayında yapılacaktır.
2. Jüri üyelerine doçentlik sınavları görevlendirme yazıları Rektörlükler aracılığı ile gönderilecek, jüri raporları da Başkanlığımıza Rektörler tarafından iletilecektir.
3. Jüri üyeliğinden çekilme mazeretleri Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile olacaktır.
Ayrıca;
1. Üniversitelerarası Kurul'un 14.09.2005 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca 2006 Döneminde tüm Temel Alanlarda Başvuru Koşulunu sağlayan eserlerde yayımlanmış koşulu aranmaktadır.
Yayına kabul Yazıları Kabul edilmeyecektir.
2. Üniversitelerarası Kurul'un 03.05.2005 tarihli toplantısında Doçentlik Temel Alanları Başvuru Koşulları içerisinde yer alan Başlıca Yazar tanımı

a) Tek yazarlı Makale
b) Danışmanlığını yaptığı lisansüstü öğrenci/öğrenciler ile birlikte yazılmış makale şeklinde değiştirilmiştir.

DUYURULAR - II
Adaylar tarafından jüri üyelerine gönderilecek dosyada yer alacak belgelerin 4. maddesinde; jüride görevli öğretim üyesine gönderilecek yayın paketinin içine konulacak zarfa yazılacak adreste tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

Üniversitelerarası Kurul'un 11.04.2005 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca Jüri adayları hakkında hazırladıkları kişisel raporları bağlı bulundukları üniversite rektörlüklerine vermelerine karar verdiğinden zarfın üzerine jürinizde asıl/yedek üye bulunan öğretim üyesinin bağlı bulunduğu rektörlüğün adresinin yazılması gerekmektedir.

 

Jüri Asıl Ünvanı Adı Soyadı Üniversitesi / Fakültesi JÜRİ ÜYESİNE GÖNDERİLEN DOSYAYA KONAN ZARFA YAZILACAK ADRES
1 Prof.Dr . ................... ANKARA ÜNİVERSİTESİ / ...... FAK. ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
2 Prof.Dr . ................... DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ / .... FAK. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
3 Prof.Dr . ................... ERCİYES ÜNİVERSİTESİ / .... FAK. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
4 Prof.Dr . ................... HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ / .... FAK. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
5 Prof.Dr . ................... ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ / ... FAK. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
Jüri Yedek Ünvanı Adı Soyadı Üniversitesi / Fakültesi  
1 Prof.Dr . ................... DİCLE ÜNİVERSİTESİ / .... FAK. DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
2 Prof.Dr . ................... FIRAT ÜNİVERSİTESİ / .... FAK. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

Son Güncelleme Tarihi: 25/Ekim/2005

06539 - Bilkent / ANKARA
Tel : (312) 298 70 00 (Santral)
Faks: (312) 266 47 42
e-mail:[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber