Bitirme tezini satılık köyde yaptı

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ne 35 kilometre uzaklıkta olan ve 'Satılık köy' olarak tanınan Lübbey Köyü, bu kez de bir üniversite öğrencisinin tez konusu oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi son sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Elçin Akçora, köyde yalnız yaşayan Ali Öztürk'ün belgeselini çekti.

Toplam 100 hanesi bulunan ve 1950'li yıllarda terkedilen Lübbey Köyü'nde sadece 7-8 kişi yaşamaya başladı. Köyün turizm için kullanılması amacıyla girişimlerde bulunuldu ve tapuların köyü turizme açacak bir şirkete devredilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine basında adı 'Satılık köy'e çıkan Lübbey, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya başladı.

Manzarası ve temiz havası ile dikkat çeken köye, bir İngiliz şirket talip oldu. Köyü olduğu gibi koruyarak, turistlerin sokaklarında atla ve eşekle dolaşabilecekleri, koyunların ve ineklerin de bulunacağı nostaljik havaya sokmak isteyen şirkete, köyde kalan Mehmet Yavuz, Ali Öztürk, Hamide Bostan, Havva Suncazoğlu, Ayşe Dağlı ve Hüseyin Suncazoğlu karşı çıktı. Köy halkı, ?Burası bize ata yadigarı. Çocukluğumuz bu köyde geçti. Köy bizim nasıl satılır? Ölünceye kadar burayı terketmeyiz? diyerek tavır koydu.

BİTİRME TEZİ İÇİN KÖYÜ SEÇTİ

Son olarak, Ödemişli yönetmen Mehmet Genç ve senaristliğini Ödemişli emekli öğretmen Osman Berber'in yaptığı, 'Terkedilmiş bir kartal yuvası Lübbey' belgeseli üzerine de köye ilgi büyüdü. Köyün adının duyulmasıyla ziyaretçi akını başlarken şimdi de üniversite öğrencisi Elçin Akçora bitirme tezi için Lübbey'i seçti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi son sınıf öğrencisi Elçin Akçora, 83 yaşındaki Ali Öztürk'ün Lübbey'deki yaşantısı üzerinden yaşlıların hikayesini belgesel yaptı. Eşini 5 yıl önce kaybeden ve yalnız yaşayan Ali Öztürk, geçimini elektrik bulunmayan evinin bahçesinde yetiştirdiği maydanoz ve sarımsakları Ödemiş pazarında satarak sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber