2006 yılı bütçe müzakere maratonu başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2005 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komsiyonu'nda 2006 yılı bütçe müzakere maratonu başladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bayram öncesi, 28 Ekim Cuma günü 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2004 Yılı Genel ve Katma Bütçe Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yapmıştı. Bütçenin, bugün başlanan Komisyondaki görüşmeleri 29 Kasım Salı günü tamamlanacak. Komisyonda RTÜK, Sayıştay ve cumhurbaşkanlığı bütçeleri yarın, başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türkiye Bilimler Akademesi Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçeleri de 9 Kasım Çarşamba günü görüşülecek.

DİE, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, TİKA, Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi'nin bütçeleri 10 Kasım Perşembe günü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı bütçeleri ise 11 Kasım Cuma günü, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. TBMM'de bütçe görüşmeleri yaklaşık 1.5 ay sürecek.

CHP VE ANAP'TAN BÜTÇEYE ELEŞTİRİ

Bütçenin bugün yapılan geneli üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP'li Komisyon üyesi milletvekilleri, hükümetin uyguladığı ekonomik programları sert dille eleştirdi. Bütçe görüşmeleri başlamadan önce CHP'li Akif Hamzaçebi, usul tartışması açılmasını istedi. Komsiyon Başkanı Sait Açba, usul tartışmasını açtı ve Hamzaçebi konuşmasında 2006 yılı bütçesinin anayasaya aykırı olduğunu idida etti. Henüz bütçe değişikliği ile ilgili anayasal düzenlemenin yasalaşmadığını hatırlatan Hamzaçebi, 3 yıllık bir bütçenin de ilk defa meclis gündemine glediğini kaydetti. CHP'li Komsiyon Üyesi Mustafa Özyürek, Bakan Unakıtan'ın komisyon çalışma saatinin belli olmasına rağmen yarım saat geç gelmesini eleştirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise konuşmasında, bütçenin anayasaya aykırı bir durumunun söz konusu olmadığını ifade etti. Unakıtan, ilk kez 3 yıllık bir bütçenin TBMM'ye sunulduğunu hatırlattığı konuşmasında anayasal düzenlemenin mecliste yasalaştırıldığını kaydetti. Usul tartışmasının sona ermesinin ardından ilk sözü CHP'li Komsiyon üyesi Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Konuşmasında, başlangıç ödenekleriyle yıl sonu ödeneklerinin birbirini tutmadığını belirten Kılıçdaroğlu, örneğin başbakanlık bütçesinde başlangıç ödeneği ile yıl sonu ödeneği arasında yüzde 13'lük bir fark bulunduğunu kaydetti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bütçe sunuş konuşmasında AK Parti'nin ilkler partisi olduğunu söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunun doğru olduğunu ancak 'sözlerini tutmama, çekingen davranma, emekli aylıklarından vergi alma ve kesinti yapma, hapisteki bir insanın yönetim kurulu üyeliğine getirilmesi, Dubai ile siyasi içerikle ekonomik anlaşma yapma, başbakan olduktan sonra, geçinemediği gerekçesiyle şirket kurma, gazetecilere 'terbiyesiz' ifadesi kullanma, bakanların gazete yırtması, başbakanın argo kullanması...' gibi birçok konuda ilklere imza atıldığını söyledi.

Anavatan Partisi Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit de konuşmasında, "Bütçenizin tamamı IMF damgası taşıyor" dedi.

CHP'li Mesut Özakcan ise, konuşmasında AK Parti iktidarının Türk milletinin nefesini kesmekte olduğunu ifade etti. AK Parti'nin halkla alay ettiğini öne süren Özakcan, 3 yıllık AK Parti iktidarının başarısızlıklarla dolu olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber