MİT, Paris suikastini soruşturuyor

PARİS suikasti, Milli İstihbarat Teşkilatı'nca (MİT), 'şimdilik' Paris-Ankara hattında, birden fazla yöntem iç içe kullanılarak ve çok yönlü soruşturuluyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2013 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİT kaynakları, olay ortaya çıkar çıkmaz 'ilgili ünitenin çalışmaya başladığını' belirtti. 'Paris'e özel bir ekip gönderildi mi, yoksa orada halihazırda görevli personeliniz mi çalışıyor' sorusuna, 'Her türlü metot iç içe kullanılmakta' yanıtını veren kaynaklar; buna ek olarak MİT'in Fransa adli, istihbari ve emniyet makamlarıyla 'adli müzaharet' (yardımlaşma) içinde olunduğunu da ifade etti.

'YABANCI SERVİS' Kaynaklar, 'çok yönlü soruşturma' kavramı altında olmak üzere; suikasttte 'yabancı servislerin izi'ni olağan bir ihtimal olarak mercek altına alındığını doğruluyor. Bu kapsamdaki MİT değerlendirmelerinde, 'kimin ya da kimlerin böyle bir 'kabiliyet ve olanak' içinde olabileceği' ve birden fazla unsur varsa, 'yan yana gelmiş olabileceği' ayrıntılı olarak analiz ediliyor.

Yanısıra, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, çalışma ofisinde böcek bulunmasıyla ilgili olarak 'derin devletin hala bitmediği' açıklaması da hatırlardan uzak tutulmuyor.

TÜRK MAKAMLARI YAKIN TAKİPTE

Paris'te işlenen cinayetler, ilk dakikalardan itibaren, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yakın takibe alındı. Olay duyulur duyulmaz Paris'e nota çekilerek bilgi istendiğini belirten Dışişleri kaynakları, Bakan Ahmet Davutoğlu'nun, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Suikastlerin ortaya çıkması üzerine, PKK'lıların toplanarak gösteri yapması üzerine de Ankara, başta Paris olmak üzere Avrupa başkentlerindeki Türk büyükelçiliklerin güvenliklerinin arttırılması talebinde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü de Interpol kanalıyla suikastler hakkında bilgi istedi.

HIZ VE İRADE GÖSTERGE OLACAK

Gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse müzakere sürecini yakından izleyen kaynaklar, Fransa'nın bu suikastleri aydınlatma konusunda sürat ve iradesinin çok önemli bir gösterge olacağı tespitinde birleşiyor. 'Bu kadar büyük bir eyleme girişmeyi planlayan güç; her kim ya da kimlerden oluşuyorsa, demek ki ihtirasla bu sürecin olumsuz sonuçlanmasını istiyor' diyen kaynaklar, Fransız makamlarının olayı çözme kararlılığının bu kadar karanlık bir tablo içinde 'bir seçeneği azaltacağına' dikkat çekiyor. Dışişleri kaynakları, Fransa İçişleri Bakanı'nın, zaman yitirmeden olay yerine gitmesinin, bu kararlılığı sergileyen ümit verici bir işaret olarak değerlendiriyor.

'HÜKÜMET AÇIK DESTEK VERMELİ'

Diğer yandan soruşturma sürecinde, Türk hükümetinin destek ve işbirliğini daha açık sunma beklentisi de dile getiriliyor. Bürokratik ve diplomatik kanalların ötesine geçilerek, siyasi bir desteğin açıklanmasını bekleyen bir kesim de var. Bu çerçevede, 'Kimlerin bu süreci istemediğini görme şansı bakımından., hükümetin Fransa'ya daha açık destek vermesi önemli fırsat olabilir' görüşü dile getiriliyor.

Buna karşılık hükümet kaynakları, Fransa ile Türkiye arasında halihazırda, münhasıran ayrı bir destek deklarasyonu sunmaya gerek göstermeyecek güç ve mesaefede bir ilişki olduğunu ifade ederek, güvenlik işbirliği anlaşmasını hatırlatıyor.

PKK'nın Almanya sorumlusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez'in Parist'te uğradıkları suikastin aydınlatılmasında, devam eden otopsinin kesin sonuçlarının rolü de hatırlatılıyor. Dışişleri kaynakları cenazelerin Türkiye'ye gönderilmesi ve burada defnedilmesine ilişkin iddialar konusunda 'Henüz bu yönde bir başvuru olmadı' bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber