Bağışlanan arazi AVM oldu!

KIVANÇ EL / VATANÜniversiteye bağışlanan 400 dönümlük arazi bir AVM’ye devredildi. 2500 yataklı yurt yapılması şartı yerine bu cıvıltılı merkez yapıldı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Ocak 2013 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Redhack, dün 26. belgeyi yayınladı. Belgeye göre Ege Üniversitesi'nin arazisine AVM yapıldı. Söz verilen 2500 yataklı yurt yerine sadece 500 yataklı yurt yapılırken, yine söz verilen spor tesisleri ise ortada yok. Belgelerde Ege Üniversitesi'nde, “çete kurmak”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “görevi kötüye kullanma”, “görevi ihmal” ve “evrakta sahtecilik” iddiaları yer alıyor. Üniversitenin 400 dönümlük arazisine Türkiye'nin en büyük yurtlarından ve sosyal tesislerinden birisinin yapılması hedeflendi, ancak bunun yerine en büyük AVM'lerden biri arazi üzerinde yükseldi. Belgelere göre gelişmeler şöyle oldu:

EĞİTİM TESİSİ OLARAK KAMULAŞTIRILDI: Ege Üniversitesi'nin kurulmasıyla hayırseverler 400 dönümlük araziyi üniversiteye 1964 yılında teslim etti. Arazi, eğitim alanı olarak kullanılması için kamulaştırılarak üniversitenin malı haline geldi. Kamulaştırılan alan Eğitim Tesisi olarak düzenlendi.

MEB “OLUR” VERDİ: Üniversite, kendi ihtiyacı varken MEB'in “olur”u ile bu araziyi 49 yıllığına kiraya verdi. Tepe İnşaaat'a yıllık 300 bin TL karşılığında 1998 yılında kiralanan alan ile ilgili işlemler, 1997 yılında başlatıldı. Belediye Meclisi daha kiralamadan önce araziyi “Ticari Alan”a çevirdi.

YURT ŞARTI: Ege Üniversitesi, inşaat şirketine verdiği arazi karşılığında 2500 yataklı yurt, eğitim tesisleri, turistik tesis ve spor tesisi yapılması için anlaşma şartı koydu. Ancak 2005 yılında arazide yükselen Türkiye'nin en büyük AVM'si Forum Bornova açıldı. 2500 kapasiteli yurt yerine ise sadece 500 yataklı yurt yapıldı. Eğitim tesisi, spor tesisisi, turistik alanlar ise yapılmadı.

ARAZİ SAHİPLERİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU: Arazinin kamulaştırılmadan önceki sahipleri Hanife Çetin, Hamide Yardımcı, Osman Günergin, Sevil Şişek, Hüseyin Günergin, Münevver Dur, Cemile Günergin Tıraş, gelişmeler üzerine suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, “Fakültelerin amacı için taşınmazlar kullanılmalıdır. Yoksul ve onurlu halkımız o dönemki tarım arazilerini bu ülkenin gençleri yetişsin, iyi ve namuslu insanlar olarak eğitim alsınlar diyerek yok pahasına hukuki haklarını bile kullanmadan üniversiteye devretmişlerdir” denildi. Dilekçede 400 dönümlük arazinin 300 bin TL'ye kiraya verilmesi de eleştirildi.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ GÖREVİNİ YAPMIYOR: 17 Haziran 2012 tarihli dilekçede, 13 yıldır görev yapan tüm üniversite yönetimi suçlanarak, “Kamu İhale Yasası'na göre kiracının şartlarını yerine getirmemesi halinde tahliye davasına bile ihtiyaç kalmaksızın, 60 gün içinde kiracının yaptığı tüm tesislerin üniversiteye kalması ve kiracının tahliyesinin sağlanması gerekmektedir. 13 yıldır hiçbir kimse bu yönde bir talepte bulunmamış kiracının yağmasına bilerek olur vermiştir. Yalnız bu işi döneminde imzalayanlar değil sonra ki üniversite yönetimi de görevi kötüye kullanmaktan sorumludur” denildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU: Soruşturma açan Savcılık, bilirkişiden görüş aldı. Bilirkişi, devirlerin yasal olduğunu ifade ederek, soruşturma yetkisinin YÖK'te olduğunu hatırlattı. Savcılık da dosya tüm rektörlerle ilgili yaptığı gibi görevsizlik kararı vererek, YÖK'e gönderdi. Dosya YÖK'te beklemeye devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber