Memurun alınteri, banka ve kurum amirleri arasından rant oluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Kasım 2005 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka şubelerinin, her ay maaşlarla birlikte diğer ek ödemelerini de kendi bankalarından almaları için, kamu kurumlarının idarecilerine promosyon ve bağış adı altında yüklü miktarlarda para teklifinde bulunduklarını söyleyen Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Eğitim Sekreteri ve Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI; Çalışanların maaşının işletilmesi karşılığında elde edilen promosyon ve bağışlar, hiçbir şekilde çalışanlara yansıtılmıyor. Her ayın birinde alınması gereken ek ders ücretlerinin, ayın 5 ve 6'sına sarkıtılarak 600 bin öğretmenin mağdur edilmesi örneğinde olduğu gibi, birçok kurumda da ek ve yan ödemeler vaktinde ödenmiyor, dedi.

Promosyon ve bağışların, kurumun boya, tadilat, büro malzemeleri alımı veya makam odası dekorasyonuna kullanıldığı ya da makam araçlarının yenilenmesinde harcandığını, halbu ki bu tür harcamalar için devletin kurumlara ödenek göndermesi gerektiğini belirten AVCI, Banka promosyon ve bağışlarının kurum amirine değil, kurumda çalışanlara dağıtılması gerektiğini söyledi.

Kendilerine gelen yüzlerce şikayeti içeren dosyayı ve söz konusu haksız uygulamalara son verilmesini talep eden mektubu Başbakana gönderdiklerini belirten AVCI, konuyla ilgili şöyle konuştu; Bankalar, bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı taşra teşkilatlarına personel sayılarını da dikkate alarak promosyon ve bağış teklifleri getirmekte, kurum amirleri de teklif veren bankalarla pazarlık yapmaktadır. Birçok kurum amiri bankalardan aldıkları ve çalışanların hakkı olan bu parayı şahsi insiyatifle harcamakta, kurum çalışanlarına vermemektedir. Banka ile kurum yöneticisi arasında yapılan pazarlık ve görüşmeler genelde şeffaf olmadığı için bu belirsizlik kurum amiri ve çalışanlar arasında güvensizliklere ve tartışmalara neden olmaktadır.

Milli Eğitim Müdürlükleri gibi bazı kurumlar demokratik olmayan bir şekilde kendilerine bağlı diğer kuruluşları da maaşlar konusunda tek banka ile sözleşme yapmaya zorlamaktadır. Oysa kararın kurumlardaki tüm çalışanlara tek tek sorularak alınması gerekir. Memurlar bankalar ve kurum amirleri tarafından adeta pazarlık konusu yapılmaktadır. Personeli, maaşını tek bir bankadan alacak şekilde zorlayan düzenlemelerin yapılması, kurum amirlerinin memurların maaşları ile alakalı bir sözleşme imzalaması ve bağış alması açıkça hukuksuzluktur. Söz konusu banka sözleşmesindeki hükümler devleti zarara uğratacak niteliktedir. Bu promosyonlar memurların maaşları sayesinde verilmektedir. Bu yüzden kurumda ki çalışanlara dağıtılması gerektiği gibi, dağıtılmasında da hiçbir yasal engel yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber