Jandarma komutanı, Zaman'ın Aşkın raporunu yalanladı

Haber Giriş : 17 Kasım 2005 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

08.11.2005 tarihinde sitemizde yayımlanan "Jandarma raporu: Aşkın PKK kadrolaşmasına göz yumdu" başlıklı haber için tıklayınız.


Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, önce Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Aksiyon Dergisi'nde, ardından 8 Kasım 2005 tarihli Zaman Gazetesi'de manşetten yer alan ?Jandarma istihbarat: Rektör Aşkın PKK kadrolaşmasına göz yumdu' başlıklı haberi kesin bir ifadeyle yalanladı.

Türkeri, önceki akşam KKTC'nin kuruluşunun 22. yıldönümü nedeniyle Ankara Sheraton Oteli'nde verilen kokteyle diğer kuvvet komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte katıldı. Burada Hürriyet'in sorusu üzerine Orgeneral Türkeri, ?Jandarma İstihbarat raporu'na ilişkin haber ve yorumlar için; ?Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ne yapalım yazarlarsa... Bizim böyle bir raporumuz yok, benim de haberim yok' demekle yetindi. Türkeri, böyle bir raporun varlığına ilişkin bir inceleme-soruşturma talimatı verip vermediği sorusuna da, ?Hayır, olmayan bir şey için buna gerek yok' dedi.

BİLMİYORUZ

Kokteylde, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Sabri Demirezen de böyle bir rapor olmadığını daha önce de açıkladıklarını belirterek, ?Nereden çıkıyor bunlar, biz de bilmiyoruz' dedi. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün önceki gün ?Her Gazeteye Farklı Servis mi' başlıklı yazısında andığı, ?Van İl Jandarma Komutanlığı-Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilgi Dosyası' için de Demirezen, ?ondan da haberimiz yok' dedi. Özkök, önceki günkü köşe yazısında, Hürriyet olarak bu raporun gerçeği yansıttığı konusunda ?kuşku' duyulduğu için haber yapılmadığını bildirmişti. Zaman Gazetesi'nin verdiği ?rapor', Aşkın'ın PKK'lılara göz yumduğu yönünde aleyhine bir durumu yansıtırken, Hürriyet'e gelen ancak yayınlanmayan bulunan rapor, Aşkın'ın lehine bilgiler içeriyordu. Ordudan gelen son açıklamalarla, gazetelere ?servis edilen' bu rapor ve bilgi dosyası sahipsiz kalmış oldu.

2142 yıl hapis istemi

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında hazırlanan iddianamede, dokuz ayrı suçtan 2 bin 142 yıl gibi rekor bir hapis cezası istendi. Savcı, Aşkın'ın, ?kişisel verileri hukuka aykırı toplamak' ve ?özel hayatı ihlalden' iddianamede adları tek tek gösterilen 418 mağdur için ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti. Bu arada YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın intiharının ardından rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Aşkın'ın hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber