Kabinede 2. revizyon yerel seçimden önce

Kabinede 4 bakanla sınırlı kalan değişikliğin devam edeceği konuşuluyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nda en büyük değişikliği yerel seçim öncesi yapacağı belirtiliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2013 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kabinede 2. revizyon yerel seçimden önce

Abdullah Karakuş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 25 bakandan 4’ünü değiştirdiği mini kabine revizyonunu dengeleri gözeterek yaptığı öğrenildi. Ak Parti kulislerinde, Erdoğan’ın revizyonun bir bölümünün de yerel seçimler öncesinde yapılacağı konuşuluyor.

Kulislerde konuşulanlara göre Erdoğan, kabine değişikliğini yaparken parti içindeki dengeleri, illerin oylarını, yerel ve genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dikkate aldı. Erdoğan’ın revizyonu sınırlı tutarak bakanlara “Her an yine bir değişiklik olabilir” mesajı da verdiği ifade ediliyor.

Yerel seçim hesabı yapıldı

Kulislerde, 3. dönemlerine giren bu nedenle yeniden aday olamayacak bazı bakanların, yerel seçimler öncesi görevden alınabilecekleri konuşuluyor.

Sınırlı revizyonda umduğunu bulamayan Ak Partilerin de dikkatlerini yerel seçim sürecine çevirdiği kaydediliyor.

Erdoğan’ın, Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’nu bakan yaparak, partisinin güçsüz olduğu Trakya’ya mesaj verdiği; Nabi Avcı’nın bakan yapılmasının ise Eskişehir’deki oyları artırmaya yonelik olduğu konuşuluyor. Adana’da da yerel seçimlerde bir adım önde olmak isteyen Ak Parti’de, Adana Milletvekili Ömer Çelik’in bakan yapılması dikkati çekiyor. Mardin Milletvekili Muammer Güler’in de İçişleri Bakanı olmasıyla doğu illerinden bakan sayısı arttı. Erdoğan’ın, Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik yerel seçimler için özel bir çalışma yaptırdığı öğrenildi.

Yeni İmralı süreci etkili oldu

İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerle başlayan yeni süreç de değişiklikte etkili oldu. Doğu ve Güneydoğuya yönelik sert çıkışlarıyla dikkati çeken İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in bu nedenle görevden alındığı kulislerde dile getiriliyor.

Erdoğan’ın yeni kabineye yıllardır en yakınındaki iki ismi alması da, “bağlılık ve devamlılık” kriteri açısından dikkati çekiyor. Yıllardır Erdoğan’a siyasi danışmanlık yapan Adana Milletvekili Ömer Çelik, bundan sonraki genel seçimde aday olamayacağı için bu revizyonda kabineye giren en önemli isim oldu. Erdoğan’ın, Müezzinoğlu’nu yıllardır vazgeçilmeyen bakan olan Recep Akdağ’ın yerine koyması da Müezzinoğlu’na özel önem verdiğini gösterdi.

Antalya’ya özel önem verdi

Ömer Çelik’in bakan olmasıyla boşalan Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı’na Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu getirildi. Antalya, Menderes Türel ile birlikte iki genel başkan yardımcılığını aldı. Ak Parti, büyükşehir belediye başkanlığını CHP’ye kaptırmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber