Kanser hastalarına 100 merkez

Sağlık Bakanlığı bu yıl açacağı 100'ün üzerinde özel bakım merkeziyle kanser hastalarına daha yakın olacak. Bu merkezlerin sayısını üç yıl içinde 200'ün üzerine çıkarmayı hedefleyen bakanlık, tüm aile hekimleri ve sağlık ocağı hekimlerini özel eğitimden geçirecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Ocak 2013 23:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYBİKE EROĞLU

Çağın en önemli hastalığı olarak bilinen kanser hastalığının tedavisi için Sağlık Bakanlığı özel merkezler kuracak. Bakanlık, Palyatif Bakım ve Evde Bakım Hizmetleri (PALYATÜRK) projesini tüm Türkiye'de yaygınlaştıracak. Projeyle Türkiye'deki bütün onkoloji merkezlerinde palyatif bakım üniteleri açılarak, tüm ilçelere kadar yaygınlaşacak. Öncelikle büyükşehir ve ana merkezlerde başlayacak olan bu çalışmalar daha sonra ilçelere kadar inecek. İlçelerde kanser tedavisi konusunda personellerin eğitimli olması ise birinci öncelik. Sağlık Bakanlığı, uzun sürebilecek eğitimler için tüm Aile Hekimleri, Sağlık Ocağı Hekimlerini eğitimden geçirecek. PALYATÜRK'le ölümcül, ayağa kalkamayacak durumdaki kanser hastalarında orta derecedeki kanser hastalarına kadar hizmet götürecek olan Bakanlık, eğitimler tamamlandıktan sonra palyatif bakımını yaygınlaştıracak.

Akciğer kanseri iki kat fazla

Dünyada, erkeklerde en çok görülen kanser türü, prostat, akciğer ve kolon.

Türkiye'de sıralama akciğer, prostat ve mesane şeklinde.

Erkeklerde akciğer kanseri Türkiye'de yüz binde 69. Dünya ortalaması yüz binde 30-35'lerde, AB ortalaması yüz binde 48'ler düzeyinde.

Kadınlarda ilk üç kanser türü dünya da meme, kolon ve akciğer kanseri.

Türkiye'de sıralama meme, tiroid ve kolorektal kanser şeklinde.

Meme kanserinin dünyada ortalaması yüz binde 38-40, ülkemizde yüzbinde 40 civarında.

İlk altı ülke arasındayız

Türkiye AB ülkeleri içinde 2,7 milyar dolar ile kansere en fazla harcayan ilk altı ülke arasında. Türkiye'nin üstünde Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya var. Tüm kanser tedavilerinin ücretsiz olarak yapıldığı Türkiye'de yapılan araştırmalar kanser harcamalarının 2030 yılı itibariyle 10 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Hastaya bakım desteği verilecek

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) 'Erken teşhis hayat kurtarır!' prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetler vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor. 2013 yılı kapsamında da tüm illerde aile hekimlerini sisteme entegre edecek. Ayrıca 2012 yılında pilot olarak başlatılan Palyatif Bakım Hizmetleri'nin yurt geneline yaygınlaştırılması da hedefler arasında. Özellikle üç yıl içinde 200'ün üzerinde palyatif bakım merkezi kurmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, bu sayede kanserle mücadele ederken bir yandan da kanserli vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılamış olacak. Bakanlık Ege Üniversitesi'yle de PALYATÜRK Projesi'ni yürütüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber