Sektörün uzmanından ev alacaklara önemli uyarı...

Haber Giriş : 19 Kasım 2005 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"100 milyarlık bir ev almak için cebinizde 30 milyar peşinatınız, ayda en az 3 milyar geliriniz yoksa acele karar vermeyin." Sektörün uzmanından ev alacaklara önemli uyarı..

Hiç kimsenin bir gecede ev hayalinin söyleyen Emlak GYO Genel Müdürü Yetgin, "Ev almanın şartları var. Bu şartlar bilinmeli" dedi

Emlak Gayrımenkul Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, yürürlüğe girmesine çok az bir süre kalan Mortgage Kanunu'ndan toplumun tüm kesiminin faydalanamayacağını söyledi. Yetgin, "Mortgage kredileri verilirken, geri ödemelerin aylık gelirin üçte birini geçmemesi gerekliliği şartı aranıyor. Bu şartı yerine getirebilecek kaç tane aile var Türkiye'de? Morgage yıllardır ev alma hayali kuranlar için bunu bir gecede gerçekleştirecek sihirli bir değnek değil" dedi. Yetgin şu noktalara dikkat çekti: nBugün 2 bin YTL geliri ve 20 bin YTL peşin parası olan bir kişinin ev kredisi alabilmesi için ayda en fazla 700 YTL taksit ödeyebilmeli.

* Ayda 700 YTL taksit ödeyerek, 10 yıl vadede 60 bin YTL'lik kredi borcunu kapatıyorsunuz. 20 bin YTL'de peşin verdiniz, etti 80 bin YTL. Bu paraya ev bulmak oldukça güç. Ancak ikinci el bir ev alabilirsiniz.

* Alacağınız evin semti önemli. Ataşehir'de 80 bin YTL'ye 1+1 daire bile yok. Alacağınız ev en az 100 bin YTL'lik olacak. Bunun için de en az 30 bin YTL peşin 3 bin YTL'lik de aylık gelirinizin olması gerekiyor.

* Şartlar böyle olunca mortgage sisteminden yararlananların sayısı sınırlı kalacak.

FAİZLER DÜŞECEK

* 2006'nın ortalarına doğru faizlerin yüzde 1'in altına inmesi ile birlikte sistem daha çok kişinin yararlanabileceği bir hal alabilir.

* Mortgage sistemi başlangıçta sınırlı olsa da süreç içinde toplumun yüzde 70-75'ni kapsar hale gelebilir.

* Geri kalan yüzde 30'luk kısmın anayasal hakkı olan konut edinme hakkını yerine getirmek devletin sorumluluğunda. Bu anlamda TOKİ bu yıl içinde yapımına başladığı ve bir kısmını da teslim ettiği 148 bin konutun 118'nini alt gelir grubuna yönelik yaptı.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber