Gümrük teftiş raporunu 2 müfettiş imzalamamış

Gümrük Bakanlığı, sümen altı edildiği iddia edilen rapora ilişkin olarak "İnceleme soruşturmayı yürüten beş müfettişten ikisi tarafından imzalanmamıştır" dedi

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gümrük teftiş raporunu 2 müfettiş imzalamamış

Cumhuriyet Gazetesinin müfettiş raporlarına dayanarak gündeme getirdiği Esendere Sınır Kapısı ve Ticaret Merkezi’ndeki hayali ihracat olayları ve bakanlık bürokratlarının suçlandığı rapora ilişkin Gümrük Bakanlığı açıklama yaptı. Gazetenin “8 ay gizlenen rapor” başlığıyla duyurduğu haberde ayrıntıları anlatılan rapora ilişkin Gümrük Bakanlığı “İnceleme soruşturmayı yürüten beş müfettişten ikisi tarafından imzalanmadan, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişleri Murat Şanlı, Ali Ortapolat ve Ahmet Ünal tarafından imzalanmış dolayısıyla hukuken tekemmül etmemiş olan 106-2 sayılı, 16.05.2012 tarihli rapordur. Bahse konu raporun sumen altı edildiği iddiaları doğru olmayıp inceleme soruşturmanın devamını yürüten ve başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan 6 kişilik çalışma ekibine gönderilmiş olup bahse konu rapor bu ekip tarafından değerlendirilmektedir” denildi.

Soruşturma sürüyor

Bu raporu düzenlemelerinin ardından Gümrük başmüfettişleri Murat Şanlı, Ali Ortapolat ve Ahmet Ünal hakkında soruşturma başlatılmıştı ve halen bu soruşturma sürüyor. Tekemmül etmemiş dolayısıyla hukuki varlık kazanmayan rapora dayanarak başmüfettişler hakkında neden soruşturma başlatıldığı sorusu yanıtsız kaldı.

Aralarından gümrük müsteşarının da bulunduğu üst düzey bürokratlar tartışmaya neden olan raporda PKK’nin hayali ihracat ve kaçakçılığına zemin hazırlamakla suçlanmıştı. Gümrük Bakanlığı, müfettişlerin raporundaki “bakanlık merkez birimleriyle (bürokrat) ilgili yapılan değerlendirmelerin ilgililerin (müfettişler) yürüttükleri iş kapsamında sahip oldukları görev ve yetki sınırları içerisinde doğru değerlendirmeler olmadığı”nı savundu.

Gümrük Bakanlığı, müfettişlerin raporunda konu ettiği kişi ve şirketlerle ilgili yapılan değerlendirmelere ise şu dikkat çekici nitelemelerle karşılık verdi:

“Rapora konu edilen kişi ve firmalarla ilgili yapılan yorum ve değerlendirmelerin, birçok özensizlikleri barındırdığı, eksik ve/veya yanlış verilerden hareketle değerlendirmeler yapıldığı; bir kısım ihracatlarla ilgili yapılan yurtdışı araştırması sonucunda, yurtdışından uygun olduğuna dair bilgi alınan ihracatlarla ilgili olarak hayali ihracat değerlendirmesi yapıldığı; yürütülen iş kapsamında, söz konusu rapor ve rapordaki tespit, değerlendirme ve yorumların, tüm yönleriyle yeniden değerlendirilmekte olduğu inceleme soruşturmayı yürüten müfettişlerce bildirilmiştir.”

Bakanlığın açıklamasında, “Hukuk devletinde hiçbir kamu görevlisinin eylem ve işlemi soruşturma dışı değildir. Bu çerçevede kamu görevi yapan kamu denetim elemanlarının eylem ve işlemlerinin gerekmesi halinde incelemeye konu edilmesi hukuki işlemlerin gereğidir” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber