Eğitim-Sen, TBMM önünde eylem yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2005 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 bütçesini protesto etmek için TBMM önünde bir eylem yaptı.

Emekli Sandığı önünden toplanmalarının ardından TBMM'nin Dikmen Kapısı'na yürüyen Eğitim-Sen üyesi grup, Meclis önüne gelişinde "IMF'e Değil, Eğitime Bütçe", "Sadaka Değil Toplu Sözleşme" ve "Çetelere Değil Eğitime Bütçe" şeklinde slogan attı. Daha sonra burada bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, 2006 yılı bütçesinin faiz ve borç ödeme bütçesi olduğunu belirterek, 2006'da eğitime ayrılan payın, eğitimde zorunlu ihtiyaçları bile karşılayamayacak düzeyde olduğunu söyledi. Eğitime katılan öğrenci sayısı artarken, bütçeden eğitime ayrılan payın azaldığını ifade eden Dinçer, bu payın artırılması ve ekonomik ve demokratik hakları için mücadele edeceklerini dile getirdi.

2006 bütçesinde borç faizlerinden sonra en büyük payın askeri harcamalar ve silahlanmaya ayrıldığını dile belirten Dinçer, 2005 yılında eğitime ayrılan pay yüzde 9.7 iken 2006 bütçesinde bu rakamın 9.5 olduğunu bildirdi. Bütçede eğitime ayrılan payın iki katı artırılmasını talep ettiklerini kaydeden Dinçer, hereksin eğitim hakkından eşit ve parasız olarak yararlanmasını savunduklarını söyledi. İkili eğitimden tekli eğitime geçilmesini de istediklerini bildiren Dinçer, eğitim çağındaki tüm çocukların sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve ilköğretim birinci kademe öğrencilerine her gün ücretsiz süt dağıtılmasını istediklerini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, toplu görüşmelerde eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim ve bilim çalışanlarına ödeneceğini taahhüt ettiğini belirten Dinçer, bu taahhüdün yerine getirilmesini istediklerini kaydetti. Ek ders ücretlerinin de artırılmasını istediklerini ifade eden Dinçer, hükümetin bunun yerine ek ders saatlerini artırmak istediğini ancak Eğitim-Sen olarak buna karşı olduklarını söyledi. Dinçer şunları kaydetti:

"Türkiye'de ekonomik ve sendikal haklarda olduğu gibi demokratikleşme alanında da ciddi sorunlar bulunmaktadır. 1996 yılında Susurluk'ta yaşanan kamyon kazasında ortaya çıkan kirli ilişkiler, bugün de Şemdinli'de bir başka biçimde kendisini ele vermiştir. Emekçilerin ve halkın taleplerini görmezden gelenler, en demokratik talepleri dahi şiddet ile bastırmaya ve çözümsüzlüğü çözüm olarak dayatmaya devam etmektedirler." Daha sonra eylem planları hakkında da bilgi veren Dinçer, bugün Milli Eğitim bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi öncesinde, Türkiye genelinde yürüyüş ve faks çekme eylemi yapacaklarını, 24 Kasım Perşembe günü İstanbul'dan Ankara'ya binlerce eğitim çalışanının katılacağı bir yürüyüş düzenleyeceklerini belirtti.

Dinçer, 25 Kasım Cuma günü Türkiye genelinde eğitim ve bilim hizmeti üretmeyeceklerin de belirterek, 26 Kasım Cumartesi günü tüm Türkiye'den gelen çalışanlarla büyük bir eylem yapacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber