BDDK bankaları 282 kişilik bir ordu ile denetleyecek

Haber Giriş : 21 Kasım 2005 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, ?Risk Odaklı Denetim' için 282 kişilik bir kadro oluşturuyor. Bu kadronun 123'ünü murakıp ve murakıp yardımcıları, 142'sini, aralarında bilişim uzmanlarının da yer alacağı bankacılık uzman ve uzman yardımcıları, 17'sini de avukatlar oluşturacak.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vetolu Bankacılık Yasası'nın yeniden görülüşüp yürürlüğe girmesinin ardından, sektörde daha etkin bir denetimi başlatmak için kadrolarını hızla takviye ediyor. BDDK yeni yıldan itibaren bankaları, yeminli murakıp, bankacılık, bilişim uzmanı ve avukatlardan oluşacak toplam 282 kişilik bir denetim ordusuyla denetleyecek. BDDK'nın uygulayacağı Risk Odaklı Denetim'i gerçekleştirecek 282 kişilik denetim ordusunun; 123'ünü murakıp ve murakıp yardımcıları, 142'sini, aralarında bilişim uzmanlarının da yer alacağı bankacılık uzman ve uzman yardımcıları, 17'sini de avukatlar oluşturacak.

RİSK ODAKLI DENETİM:

Denetim kadrolarını oluşturan bu sayılar; kurumda halen denetim işlevini yürüten çalışanların yanısıra, sınavla alınmış ve yakın dönemde alınacak olan uzman, murakıp ve hukukçular ile alınması planlanan kişileri de kapsıyor. Risk Odaklı Denetim'de her bir banka için o bankanın ölçeğine ve ihtiyaç duyduğu denetimin niteliğine göre, ayrı sayılardan oluşabilecek ayrı denetim ekipleri oluşturulacak. Yeni yasanın ardından BDDK'nın, idari anlamda yeniden yapılanırken, bu amaçla hazırladığı yeni Teşkilat Yönetmeliği'ni de Bakanlar Kurulu'na göndermek üzere olduğu öğrenildi. BDDK'da yenhi yasaya kadar dört olan başkan yardımcılığı sayısı üçe inecek. Yerinden denetim ve uzaktam gözetim işlevleri aynı başkan yardımcılığında birleştirilecek. Daire sayısı 10 ile sınırlandırılacak.

2006'DA HİSSEDİLECEK:

BDDK yetkilileri, bankaların 2006'dan itibaren yeni sistemi ?hissetmeye başlayacağını' belirtti. Risk Odaklı Denetim ile, bilançoya, zarar tazminine, ve cezalandırmaya dönük geleneksel denetim modeli terk edilecek. Bunun yerine bankalarda, bilanço tarihinden bağımsız olarak, sürekli ve riskleri önceden görüp minimize etmeyi amaçlayan yeni yaklaşım benimsenecek. BDDK'nın denetim ekipleri her bir bankayı, sektörün tamamı açısından belirlenen dokuz ayrı riski esas alarak denetleyecek. Bu riskler, ?kredi, likidite, faiz oranı, fiyat, kur, faaliyet, uyum, stratejik ve itibar riskleri' olarak belirlendi. Bu riskler, ?büyüklük, riskin yönetim kalitesi, toplam risk ve riskin yönü' olmak üzere dört kriter açısından değerlendirilecek.

SONRA RENK NOTLARI:

Bu değerlendirmenin ardından, ?etki-olasılık matrisi' hazırlanarak, bankalara yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere renk notları verilecek. ?Etki-olasılık' matrisine göre, bankalara verilen renk notları şu anlama gelecek: ?Yeşil:Düşük düzeyde denetim, denetim 24 ayda bir yapılacak. Sarı : Orta düzeyde denetim, 12-18 ayda bir, bankanın düzeltici programa ihtiyacı var. Turuncu : Yüksek düzeyde denetim, orta düzeyde düzeltici eylem 6-12 ayda bir denetim. Kırmızı : Yüksek düzeyde denetim, risklerin düzeltilmesi için acil düzeltici eylem ihtiyacı, 6 ayda bir denetim.

Bankacılık sektörü olası volaliteye dayanıklı

BDDK yetkilileri, son haftalarda çeşitli kesimlerden giderek artan cari açık uyarılarını nasıl değerlendirdikleri sorumuza karşılık, bankacılık sektörünün, cari açıktan kaynaklanabilecek olası bir volatiliteye karşı dayanıklı olduğunu söyledi. Bankaların bilanço içi ve bilanço dışı pozisyonlarını düzenli ve haftalık olarak takip ettiklerini vurgulayan yetkililer, ?Bankaları temkinli görüyoruz. Volatilite olsa bile bir sıkıntı görmüyoruz. Ancak reel sektörün açık pozisyonları için bir şey söyleyecek durumda değiliz' değerlendirmesini yaptı.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber