Kiracılar haklarının farkında bile değil

Haber Giriş : 22 Kasım 2005 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ancak nüfusun yüzde 60'ını oluşturan kiracılar haklarının farkında olmadıklarınden ev sahiplerinin keyfi isteklerine boyun eğmek zorunda kalıyorlar

Kiracılar Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre nüfusun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan kiracıların büyük çoğunluğu yasal haklarını kullanamıyor. Kiracıların çoğunluğu yasal haklarının neler olduğu konusunda bilgi sahibi değilken, bazıları ise yasal haklarının olduğundan bile habersiz. Oysa 6570 sayılı yasa ve bu yasa doğrultusunda alınmış yargı kararlarının oluşturduğu içtihatlar kiracılar için önemli haklar sağlıyor. Meclis Gündemi'nde olan yeni yasal düzenlemeler tamamlanıncaya kadar kiracıların dikkat etmesi gereken önemli hususlar var. Örneğin mevcut yasa ve içtihatlara göre ev sahibinin sözlü olarak kirayı arttırdığını veya evden çıkılmasını istediğini beyan etmesi yeterli değil. Ev sahibi talebini kiracıya yasal yollarla bir ihtarname ile bildirmek zorunda.

UYGULAMALAR KEYFİ

Kiracılar Derneği Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracılar yasal haklarını bilmedikleri için ev sahiplerinin keyfi bir şekilde kira artış yapabildiklerini, hatta evden çıkarabildiklerini ifade söyledi. Büyüknohutçu şunları söyledi: "Kiracılar yasal haklarının varlığından habersiz oldukları için bu uygulamalara boyun eğiyor. Aslında var olan kiracılar yasasının yeterli olmaması da bunda önemli rol oynuyor. Yeni yasada depozito konusunda kiracılar lehine hükümler var. Onun için hazırlanmakta olan yeni kiracılar yasasını önemsiyoruz."

Sözle kira artmaz!

Kiracılar tahliye taahhütnamesi imzalamak zorunda değil

Ev sahibinin sözlü olarak kira arttırma hakkı yok

Ev sahibi kiracısını evden çıkartma isteğini yasal yollarla bildirmek zorunda

Kira ödendiğini gösteren bir belge alınmalı ya da kira bankaya yatırılmalı

Tahliye taahhütnamesi ile kontrat tarihinin aynı olmasına dikkat edilmeli

KİPTAŞ'TAN 22 BİN KONUT DAHA

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, bugüne kadar 19 bin 970 konut, 15 okul, 13 cami bir hastane yaptıklarını, 3-4 ay içinde 22 bin konutun yapımına başlayacaklarını bildirdi. Yıldırım, bu konutların 7 bininin Maltepe'de, 1.200'ünün Tuzla'da, 716'sının Mimar Sinan'da, 2 bin 520'sinin Büyükçekmece'de, 7 bininin Esenyurt'ta, 164'ünün Maltepe-Dragos'ta, 200'ünün İçerenköy'de, 860'ının Sefaköy'de, 1340'ının Başakşehir 5. Etap'da, 1000'inin Zeytinburnu'nda yapılacağını kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber