Sendika, memura kış tazminatı istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur- Sen Genel Başkan Vekili ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, hükümetten doğudaki belediyelere kış tazminatı ödenmesini istedi.

Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsiminin gelmesi ile doğu bölgelerdeki belediyelerin kara kara düşündüğünü belirterek, "Yılın büyük

bir bölümünü kar yağışı altında geçiren, kaynaklarının büyük bir kısmını kar temizleme çalışmalarına ayıran belediyelerden bazıları çalışanlarına maaşlarını bile ödeyemiyorlar." dedi.

Belediyelerin her sene yatırıma ayırmaları gereken parayı kar temizleme çalışmalarına harcadıklarını kaydeden Turbay, Doğu'daki belediyelerin yağan karla birlikte kaderine teslim edildiklerini bildirdi. Turbay, belediyelerin bütçelerinin büyük bir kısmını kar temizleme çalışmalarına ayırdıkları için yatırıma ve personel giderlerine para kalmadığını ifade etti.

Mürsel Turbay, ulaşımın, eğitimin, ekonominin ve sosyal hayatın kış aylarında kar altında kaldığı Güneydoğu bölgesinin "afet bölgesi" ilan edilmesini 'kar tazminatı' verilmesini istedi. Doğudaki belediyelerin çok büyük zorluklarla mücadele ederek hizmet vermeye çalıştıklarını hatırlatan Turbay, "Doğuda yatırımlar durdu. Belediyeler yatırım ve personel gideri için kasalarda ayrılan paralar kar temizleme çalışmalarına gidiyor. Bazı belediyeler personeline maaş ödeyemiyor. Paralar mazot almaya ancak yetiyor." diye konuştu.

PARALAR KAR TEMİZLEME ÇALIŞMALARINA GİTTİ

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, şöyle devam etti: "Olumsuz hava koşullarına karşı önlem almaya çalışan belediyeler, halkın kar ve buzdan etkilenmemesi için var gücü ile çalışıyorlar. Bazı belediyeler kar temizleme çalışmaları nedeniyle personeline maaş ödeyemiyorlar. Geçen sene Erzurum'un Digor ilçesinde belediye, kar ve buza karşı mücadele için kaynaklarını seferber edince personel 4 ay maaş alamadı. Yılın yarısını kar altında geçiren Erzurum, Kars, Ağrı, Muş, Ardahan ve Sivas'ın afet bölgesi ilan edilmesi için Başbakan Recep Tayip Erdoğan, belediye başkanlarından afet raporu istedi. Ancak, rapor sunulmasına karşın Bakanlar Kurulu'ndan bu yönde bir karar çıkmadı. Erzurum Belediyesi geçen sene karla mücadele çalışmalarına 4 milyon YTL ayırırken, bu sene rakamı 5 milyon YTL'ye çıkardı. Batıdaki illerden farklı iklim koşullarında yer alan bu illerde yaklaşık 130 gün kar temizleme çalışması yapılıyor. Kar temizleme çalışmaları da belediyelerin kaynaklarının büyük bir kısmının karla mücadeleye ayrılmasına neden oluyor. Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerin kalkınmasının önünde büyük bir engel olarak duran 'kış' bölgede yaşamayı zor ve maliyetli kılıyor. Kar yağışının yoğun olarak görüldüğü illerden biri olan Erzurum'da 2004 yılında alt kademe belediyeleri ile birlikte 8 milyon 230 bin YTL'lik harcama yapıldı. Yani belediye yatırıma ve personel giderlerine ayırması gereken parayı kar temizleme çalışmaları için harcamak zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber