Trafik kazası sonrasındaki acil hizmet parasını hastaneler karşılamak zorunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesine göre, trafik kazasında yaralanan kişilerin ilk ve acil yardım hizmetlerinin, kaldırıldıkları sağlık kuruluşları tarafından en kısa sürede karşılanmak zorunda olduğu, hastane masrafları için de hastanın herhangi bir ücret ödemesi gerekmediği bildirildi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun değişen 8. maddesinin b fıkrasına göre, Sağlık Bakanlığı, karayollarında meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili ilk ve acil yardım hizmetlerini planlamak ve uygulamak zorunda.

Bu madde, değişik yorumlara neden olurken, hukukçular, trafik kazasında yaralanan bir kişinin herhangi bir sağlık kuruluşuna acil olarak başvurduğu ya da getirilmesi durumunda hastane masraflarını ödeme yükümlülüğü bulunmadığını söylediler.

Samsun Baro Başkanı Ahmet Gürel, vatandaşların haklarını iyi bilmesi gerektiğini belirterek, trafik kazası sonrası yaralanan kişilerin ilk ve acil yardım hizmetlerinin, kaldırıldıkları sağlık kuruluşları tarafından en kısa sürede ücret talep edilmeden karşılanmak zorunda olduğunu bildirdi.

Gürel, "Hiçbir sağlık kuruluşu kazaya uğrayan kişinin sağlık sigortası olup olmadığını araştırmaksızın sağlık hizmetlerini yasada belirtildiği şekilde yapmak zorundadır. Tedavi yapmaktan kaçınılması veya para istenmesi halinde ya da zamanında tedavi yapılmaması durumunda ise vatandaşlar kurum ve sorumluları hakkında ceza davası açılabilir. Vatandaşlar böyle bir durumda uğrayacakları her türlü zararı ilgili kuruluştan talep edeceklerini bilmeleri gerekir" dedi.

Gürel, hiçbir sigorta veya güvencesi olmayan vatandaşın yasayı bilmeden kuruluşa parayı ödemesi durumda, ilgili kanun uyarınca parasını Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde oluşturulan Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı fonundan talep edebileceğini ve ödemenin de 8 gün içinde yapılması gerektiğini söyledi.

Kanunun son derece çağdaş, insan hayatını ve sağlığını ön plana alan bir anlayışla çıkarıldığını belirten Gürel, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarını bağlayıcı nitelikte olduğunu vurguladı.

Samsun Sağlık İl Müdürü Mehmet Kılınç ise yasa olmasına rağmen pratikte uygulamanın farklı olduğunu söyledi. Trafik kazası nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvuran hastaya acil müdahalede bulunulduğunu anlatan Kılınç, ancak taburcu olurken sosyal güvencesi olmayan hastalardan ücret talep edildiğini söyledi.

Hastanelere yapılan ödemelerin hasta tarafından yasal yolla karşı tarafın sigortasından ya da kişinin kendisinden talep edilebileceğini anlattı.

Kılınç, trafik kazası nedeniyle gelen hastaların adli vaka olduğu için ayrı kayıt altına alındığını, bu nedenle de hastane masraflarının karşı taraftan kusur oranında talep edilebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber