Türkiye yeni anayasasını hazırlıyor

Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmak için 2011'de başlatılan süreçte 15 ay geride kaldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 31 maddede uzlaşma sağlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2013 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye yeni anayasasını hazırlıyor

TBMM - Kudret Topçu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına 19 Eylül 2011 yılında hukuk profesörleriyle yaptığı toplantıyla start verdi. Katılım aşamasında Anayasa Uzlaşma Komisyonu 20, alt komisyonlar ise 57 toplantı yaptı. Görüş ve önerilerden oluşan binlerce sayfa tutanak uzmanlar tarafından incelendikten sonra yazım aşamasına geçildi.

31 maddede mutabakat

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, 16'sında partilerin farklı notları olmak üzere toplam 31 maddede mutabakat sağlandı. Temel hak ve özgürlükleri düzenleyen maddeler arasında bilim ve sanat hürriyeti, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele gibi maddeler bulunuyor.

Düşünce ve ifade hürriyeti, basın hürriyeti, başvuru ve bilgi edinme hakkı

gibi düzenlemeler de mutabakat sağlanan maddeler arasında yer aldı.

Komisyonda, ''Din, vicdan ve inanç hürriyeti'' ile ''siyasi parti hürriyeti'' başlıklı maddelerin görüşmeleri yarım kaldı.

Yazım komisyonlarınca görüşülen ancak henüz Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na gelmeyen 37, mutabakat sağlanan 8, şerhli olan 25 madde bulunuyor. Bu madde önerileri arasında vatandaşlık, vatan hizmeti, başkanlık sistemi, milletvekili dokunulmazlığı gibi maddeler yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber