Babacan: Uzun vadeli istikrar AB için de önemli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin uzun vadeli istikrarının sadece kendisi için değil, güçlü bir ortağı durumunda bulunduğu AB, bölge ve dünya için de büyük önem taşıdığını söyledi.

"Türkiye'de Sermaye Piyasaları ve Yatırım Konferansı'nda" konuşan Babacan, Türkiye'nin AB üyeliğinin belki bugün değil ama en geç 10-20 yıl sonra tarihin çok önemli bir noktası olarak kabul edileceğini belirtirken, AB üyeliğinin önemli mesajlar içerdiğine de işaret etti.

Türkiye'nin AB üyeliğinin Müslüman çoğunluğu bulunan bir ülkenin AB'yi birarada tutan evrensel değerleri benimseyip bunları uygulayabileceğinin kanıtı olacağını ifade eden Devlet Bakanı, "Türkiye'nin AB üyeliği evrensel değerleri paylaşan demokratik Müslüman bir ülkenin önemli bir barış projesine ortak olabileceğini gösterecektir" dedi.

20'inci yüzyılın en önemli projelerinden olan AB'nin Türkiye'nin müzakerelere başlamasının dünyayı yeni bir döneme taşıdığını, bu adımla AB'nin istikrar ve güvenliğinin de tümüyle değiştiğini ve Türkiye'nin bu unsurlara yeni bir çehre kazandırdığını belirten Babacan, Türkiye'de olup bitenlerin geniş bir coğrafyada dikkatle izlendiğini söyledi.

Türk ekonomisinin son 3 yılda beklenenden çok fazla büyüdüğünü belirten Babacan, özelleştirmenin, Türk ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olduğunu kaydetti. Bu çerçevede 20 yıldır özelleştirilmeye çalışılan Türk TELEKOM'un, uzun yıllardır konuşulan TÜPRAŞ'ın ERDEMİR'in özelleştirilmesini sağladıklarına işaret eden Babacan, "Özelleştirme bizim için sadece politik bir adım değil, biz özelleştirmenin ekonomideki önemine inanıyoruz" dedi.

AB sürecinin Türkiye'ye bir anlamda mükemmel olmasa da bir aynadan kendisini görme fırsatı verdiğini söyleyen Babacan, "Bu mekanizmanın içinde olmaktan memnunuz. Yaptığımız reformları bir gecede uygulamaya sokmak mümkün değil. İnsanların yeni şeylere alışması, benimsemesi zaman alıyor. Kitlelerin aklını ve kalbini kazanmak lazım. Bu da kültürel bir değişim gerektiriyor. Bu bütün ülkeler için böyleydi. Hükümetimizin politik istekliliği konusunda kuşku yok ama sabırlı olmak ve uygulama için yeterli zamanı tanımak lazım" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber