Konutta faiz düşüşü sürecek

Haber Giriş : 27 Kasım 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük talep gören konut kredilerinde faiz oranı yüzde 1'e yaklaştı. Mortagage sistemine geçilmeden faizlerin piyasa şartlarında yüzde 1'lerin altına düşmesinin çok olumlu olduğu belirtiliyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, konferans vermek üzere bulunduğu Denizli'de yüzde 1'e yaklaşan konut kredisi faizleri ve mortgage sistemiyle ilgili soruları da cevaplandırdı. Finans piyasaları derinleştikçe konut kredilerindeki faiz oranlarının sürekli aşağı düşeceğini, bunun normal olduğunu belirten Şener, ?Bir oran vermeyeyim. Verdiğim zaman bu oran biraz belirleme gibi algılanır. ?Piyasaya müdahale mi ediyor Sayın Bakan derler. Piyasaya müdahale etmeyiz. Piyasa kendisi belirler. Ama biz konuştukça faizler aşağı doğru iniyor diyebilirsiniz? diye konuştu.

Kiracı sayısı azalacak
Mortgage lafının bile faizlerin inmesine neden olduğunu belirten Bakan Abdüllatif Şener, ?Sistem oturacak, faizler aşağı inecek. Faiz oranları yüzde 1'e yaklaştı. Mortgage ile birlikte inşaat sektörü gelişecek, bir taraftan kentler güzelleşecek, ekonomi büyüyecek, diğer taraftan insanlar konut edinecek, kiracı sayısı azalacak? diye konuştu. Mortgage sisteminde 2 piyasa olduğunu, bunların ilkinde ev alacakların bankadan kredi aldığını, ikincisinde ise alınan kredinin üzerindeki ipoteğe bağlı olarak bir menkul kıymet ihraç edilmesi, bunun da borsada işlem görmesidir? dedi.

Talep fazlalığı var
Uzun vadede konut edindirmeyi amaçlayan sistemle ilgili kanun tasarısının Meclis'e gönderildiğini, yasal çerçevesi oluştuktan sonra yeni bir konut edindirme sisteminin devreye gireceğini belirten Bakan Şener, ?Şu anda konut kredilerine talep arttı. Artan talabe karşılık inşaatlar birden tamamlanamıyor, arz da talep kadar artmayınca fiyatlar yükseliyor? görüşünü dile getirdi. Kurulmaya çalışılan sistem yerleştiğinde proje ve inşaat halindeki konutların da kredi alacağını, böylece talebin otomatik olarak arzını oluşturacağını söyleyen Şener, ?Dolayısıyla şu anda piyasalarda gördüğümüz fiyat hareketliliği kısa süre içinde düşecek, normal seviyesine ulaşacak diye düşünüyorum? diye konuştu.

Mortgage için Türkçe karşılık bilgisayarın isim babasından
Mortgage olarak anılan sisteme isim arayışında olduklarını ifade eden Abdüllatif Şener, Türk Dil Kurumu'nun mortgage sisteminin Türkçe karşılığı olan ?tutulu satış? tavsiyesinin kabul görmeyeceği için değerlendirilmediğini söyledi. Türkçe'ye ?bilgisayar' ismini kazandıran bilim adamından bir talepte bulunduğunu da söyleyen Şener, hocanın da kendisinden 15 gün süre istediğini dile getirdi. Halktan da öneri beklediğini bildiren Şener, şunları söyledi: ?İstanbul Ticaret Üniversitesi'ndeki bir toplantıda ?Uzun Dönemli Konut Edindirme' önerisi geldi. Ama bu öneri de tam ifade etmeyecek gibi geldi bana. İlgi duyanlar öneride bulunsun. Tutacağından emin olduğum bir kelime, bir kavramlaştırma arıyorum. Bunu yakaladığımızda mortgage demekten vazgeçeceğiz?

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber