Yeni üniversiteler için YÖK'ten görüş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2005 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, hükümetin, 15 ilde 15 yeni üniversite kurulması yasa tasarısını TBMM'ye göndermesinin ardından 10 ilde daha 10 yeni üniversite kurulması için YÖK'ten bilgi istediğini açıkladı.

Kapusuz, bugün Parlamento'da muhabirlerle düzenlediği sohbet toplantısında 10 yeni üniversite kurulması için YÖK'ten bilgi istendiğini açıkladı. Kapusuz, üniversite kurulmasının planlama işi olduğunu kaydederek, daha önce TBMM'ye fiziki yapısı hazır 15 ilde üniversite kurulması amacıyla yasa tasarısı gönderildiğini hatırlatarak, Çankırı, Nevşehir, Kilis, Karaman, Karabük, Siirt, Ağrı, Bilecik, Artvin ve Sinop illerinde de ünivresite kurulması için YÖK'ten bilgi istendiğini ifade etti.

Milletvekillerinin seçim bölgeleriyle ilgili üniversite kurulması için teklif verebileceklerini, bunların normal olduğunu kaydeden Kapusuz, 15 yeni üniversite kurulması konusunda illerde özellikle fiziki altyapının tamam olduğunu belirterek, oralardaki yapıların ve kadroların müstakil üniversite haline getirilmesi için çalışma yapılacağını, bunun için de gerekli yasal çalışmanın Meclis'te yerine getirileceğini ifade etti.

15 YENİ ÜNİVERSİTE İÇİN KOMİSYON PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANIYOR
Öte yandan, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın değiştirilmesini ve Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya'da üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı perşembe günü TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda ele alınacak. Yasa tasarısıyla 15 yeni üniversite kurulması planlanırken, yeni üniversitelere 2 bin yeni kadro verilmesi de öngörülüyor. Aynı tasarıya göre, daha önce başka üniversiteler bünyesinde eğitim veren fakülte ve yüksekokulların bütçe, teşkilat, kadro, demirbaş ve her türlü malları yeni kurulan üniversitelere devredilecek. Kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri de iki yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanacak. Tasarıya göre, kurulması öngörülen üniversitelerin bünyelerinde şu fakülte ve yüksekokullar bulunacak:

"KIRŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, ziraat, eğitim, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri, sağlık, beden eğitimi ve spor, fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulları, 3 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, eğitim, orman ve İnebolu Su Ürünleri Fakültesi, sağlık, beden eğitimi ve spor, sivil havacılık yüksekokulları, meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ile fen bilimleri enstitüleri.
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, orman fakültesi, teknik eğitim fakülteleri ve tıp fakültesi, sağlık yüksekokulu ile 2 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri, sağlık bilimleri enstitüsü.
BURDUR ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, veteriner ve eğitim fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 5 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ile fen bilimleri enstitüleri.
UŞAK ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, eğitim, mühendislik ile iktisadi ve idari bilimler fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 6 meslek yüksekokulu, sosyal bilimlerve fen bilimleri enstitüleri.
RİZE ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, eğitim, ilahiyat ve su ürünleri fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 2 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri.
TEKİRDAĞ ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, tıp, ziraat, mühendislik fakülteleri, 9 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri, sağlık bilimleri enstitüleri.
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, eğitim ve hukuk fakülteleri, sağlık Yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri.
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve eğitim fakülteleri, sağlık yüksekokulu ile beden eğitimi ve spor yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri.
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, eğitim fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri.
ÇORUM ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat fakültesi, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik, veteriner ve ilahiyat fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 2 meslek yüksekokulu, sosyal ve fen bilimleri enstitüleri.
YOZGAT ÜNİVERSİTESİ: Fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik-mimarlık ve ziraat fakülteleri, sağlık yüksekokulu, meslek yüksekokulu, sosyal bilimler enstitüsü ile fen bilimleri enstitüsü.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ: Mesleki ve teknik eğitim, eğitim, fen-edebiyat fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 6 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ile fen bilimleri enstitüleri.
ORDU ÜNİVERSİTESİ: Ziraat, fen-edebiyat fakültesi, iktisadi ve idari bilimler, deniz bilimleri fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 2 meslek yüksekokulu, sosyal ve fen bilimleri enstitüleri.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ: Mesleki ve teknik eğitim, mimarlık, fen-edebiyat ve eğitim fakülteleri, sağlık yüksekokulu, 2 meslek yüksekokulu, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber