Sosyal hizmet yönetmeliğinde sosyal çalışmacının yeri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sürdürülen koruyucu ve önleyici hizmetlerin yeniden yapılandırılması kapsamında 11/10/2011 tarih ve 662 sayılı KHK’nin 10. maddesi ile 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa yapılan ekleme ile “Sosyal Hizmet Merkezi” adı ile yeni bir gündüzlü kuruluş tanımı yapılmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2013 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal hizmet yönetmeliğinde sosyal çalışmacının yeri

Yeni bir hizmet anlayışıyla, arz odaklı bir yaklaşımla hizmet sunumuna da imkân verecek şekilde bir yapıl...anmanın çerçevesini çizen Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği ile ilgili yapılan bazı yorumlarda, ilgili yönetmelikte sosyal çalışmacıların görev tanımlarının yer almadığı ifade ediliyor. Sosyal çalışmacılar teşkilatın önemli insan kaynağını oluşturuyor. Bu nedenle mevzuatta kendilerine öncelikli olarak yer verilmektedir.

Sosyal çalışma görevlisi: Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik, aile ve tüketici bilimleri ve sosyal hizmet alanlarında eğitim veren kurumlardan mezun meslek mensuplarını ifade eder.

Bu tanım, sosyal hizmet ihtiyacı olan vatandaşın talebinin karşılanabilmesi için fiili bir mecburiyetin sonucu olarak yapılmıştır. Ülkemizde sosyal hizmet bölümü mezunu arzı sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşımızın bu ihtiyacını gidermekle yükümlü İdarelerin talebini karşılayamıyor.

Merkezde, sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, çocuk gelişimcisi, öğretmen, psikolojik danışman ve rehber öğretmen ile aile ve tüketici bilimleri bölümü mezunu olan meslek mensupları tarafından aşağıdaki görevler yerine getirilir:

a) Sosyal hizmet sunulacak birey ve ailelere yönelik, sorunların çözümü için mesleki çalışmalarda bulunmak, rapor düzenlemek ve bunlarla ilgili işlemleri yürütmek.

b) Merkezin amacı, işleyişi ve sunulan hizmetleri bireylere, ailelere ve topluma tanıtmak.

c) İlgili mevzuat uyarınca öngörülen tedbirlerin uygulanması ile gerekli hizmet modelinin bireylere ve ailelere sunulmasına yönelik sosyal inceleme raporunu düzenlemek ve amirine sunmak.

ç) İhtiyaç olması durumunda yatılı kuruluşlarda gerekli mesleki çalışmalarda bulunmak

d) Gizlilik ilkesine uygun olarak, yapılan çalışmalar ile ilgili kayıtları tutmak, yapılan mesleki çalışmalarla ilgili rapor ve dosyaları düzenlemek, arşivlemek.

e) Çalışanların hizmet içi eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanmasında görev almak.

f) Görevlerini müdürün gözetiminde diğer meslek elemanları ile işbirliği içerisinde yürütmek.

g) Genelge ve talimatlarla belirlenen görev tanımları içerisindeki diğer görevleri ve müdür tarafından verilecek görevleri yapmak.

Sosyal çalışma görevlisinin görev tanımı ile sosyal çalışmacının görev tanımı örtüşmektedir ve burada öncelikle sosyal çalışmacı kastediliyor.

Yönetmelikte “Sosyal Çalışmacı”nın görevi ayrıca tanımlanmaya çalışılmış ve 18 inci maddedeki sosyal çalışma görevlisi tanımından farklı bir tanım yapılmadığı görülmüştür. Buna rağmen yine de sosyal çalışmacılarca yapılacak bir tanımlamanın değişiklikle yönetmeliğe yansıtılması için bir çalışma da başlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber