SSK emeklisine 57 günde maaş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2005 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'da aylar süren emekli maaşı bağlanması için bekleme süresi kısaldı. Kurumun yaptığı çalışmalar sonucunda hak edenlere artık en geç 57 gün içinde emekli maaşları bağlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesioğlu, Ak Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılının kasım ayında kurumun tüm ünitelerinde ortalama aylık bağlanma süresinin 71 gün civarında olduğunu hatırlatarak, ?2005 yılı temmuz ayı itibariyle bu süre yüzde 19.8 oranında gerileyip 57 güne düşürülmüştür. Bu konu da emeklilik talebinde bulunanlar için önemli bir ilerlemedir? dedi.

6.7 milyon sigortalı
Başesgioğlu, SSK'ya bağlı zorunlu sigortalıların sayısının 6 milyon 725 bin 447'ye yükseldiğini belirterek SSK kapsamındaki nüfusun ülkenin genel nüfus içindeki oranının da yüzde 56'ya çıktığını vurguladı. Bakan Başesgioğlu, kurumdan emekli olan sigortalı sayısının da 2002 yılına göre yüzde 13.1 artarak 4 milyon 237 bin 371'e çıktığını söyledi. Başesgioğlu, bu yılın ekim ayı itibariyle Bağ- Kur'lu sayısının 3 milyon 352 bin 860 kişi olduğunu da belirterek, halen Bağ-Kur kapsamında 1 milyon 604 bin 120 kişinin de emekli aylığı aldığını ifade etti.

Prim geliri de arttı
SSK'nın prim gelirlerinde de bir önceki yılın aynı dönemine göre arttığını da dile getiren Başesgioğlu, 2004 yılı ekim ayına kadar 14.3 milyar YTL olarak gerçekleşen prim gelirlerinin 2005 yılı ekim ayı sonu itibariyle yüzde 14 artış göstererek 16.3 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi. SSK'da en düşük emekli aylığının 449. 76 lira olduğunu hatırlatan Bakan Murat Başesgioğlu, kurum emeklilerine 2005 yılı ekim ayı itibariye ile 18.1 milyar YTL ödeme yapıldığının da altını çizdi.


Bölgesel asgari ücret yok
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek dün toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, komisyon toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, asgari ücretin toplu sözleşme özgürlüğüne aykırı görmediğini, aksine hükümetin asgari ücreti bir sosyal koruma ücreti olarak, çalışanların lehine bir müdahale aracı olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Başesgioğlu, geçtiğimiz günlerde tartışılan ?bölgesel asgari ücretin? görüşülmesi ve uygulanması sonusunda altyapının hazır olmaması nedeniyle görüşülmeyeceğini belirtti. Toplantıdan sonra Başesgioğlu ile birlikte soruları cevaplandıran TİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve komisyonun işveren heyeti başkanı Ali Nafiz Konuk, belirlenecek asgari ücretin kayıt dışını teşvik etmeyecek, ülkenin rekabet gücünü olumsuz etkilemeyecek seviyede olması gerektiğini söyledi. Türk-İş Temsilcisi Mustafa Türkel de asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılmasını istedi. Komisyon, bir sonraki toplantısını 12 Aralık'ta gerçekleştirecek ve net 350 YTL 15 YKr seviyesinde olan asgari ücrette yeni rakam belirleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber