Üniversitelerin, Öğretim Elemanı Alımlarındaki Yeni Stratejileri

Haber Giriş : 25 Kasım 2003 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerin, Öğretim Elemanı Alımlarındaki Yeni Stratejileri

Bilindiği üzere, önce 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçent kadroları dışında kalan kadrolara yapılacak atamaların merkezi yerleştirme ile yapılacağı öngörülmüştü. Ancak bu hüküm hakkında, Anayasa'nın "Bütçe Kanununa bütçe ile ilgili olmayan hüküm konulamaz" hükmü gereğince Anayasa Mahkemsince yürürlüğü durdurma kararı verilmişti. Anayasa Mahkemesinin bu kararının ardından hükümet bu kez 2003/42 sayılı Genelgeyi çıkardı ve Profesör ve Doçent kadroları dışındaki kadrolara yapılacak atamaları ikinci bir talimata kadar durdurdu. Üniversiteler ile hükümet arasındaki çekişmenin bir sonucu olarak bu uygulamanın, YÖK yasa taslağının Kanunileşme sürecine kadar devam edeceği düşünülmektedir.

Ancak, şu hususu önemle belirtmek gerekmektedir: Üniversiteler, 2003 yılı Mart ayından bu yana öğretim elemanı ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu nedenle üniversitelerimiz, eğitim ve öğretimin devam ettirilmesi noktasında bir çok sıkıntıyla karşılaşmaktadırlar. Bu durum, yeni bir düzenleme yapılmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Diğer taraftan, son bir kaç haftadır, atamalar durdurulmuş olmasına rağmen, üniversitelerimizin öğretim eleman alım  ilanları verdikleri görülmektedir. Bu ilanlarda, söz konusu kadrolara atamaların gerekli izinler alınabildikten sonra yapılabileceği belirtilmektedir. Üniversitelerimizin, açıktan atama izni alınmamış olmasına rağmen ilana çıkılması manevrasıyla Hükümeti, ataması yapılacak personel ile karşı karşıya getirmeye çalıştığı gözlenmektedir. Böylece 2003/42 sayılı genelgeden dolayı üniversiteler değil bizzat ataması yapılacak personel mağdur duruma düşecektir.

Açıkçası bu uygulama 2003/42 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırılması konusunda daha etkili bir uygulama olduğu görülmektedir. Ve umarızki bir çok üniversitemiz bu şekilde davranır. Zira mağdur olan obje kurumdan ziyade birey olduğunda sorun daha kolay çözülecektir. Sonuçta, hiç bir siyasi oluşum, mağdur durumdaki binlerce kişiyi karşısına almak istemeyecektir.

İlanları, sitemizin Akademik İlanlar kategorisinden takip edebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber