Askerler fişlemeyi sürdürüyor mu?

Haber Giriş : 01 Aralık 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kaymakam: Eşinin başı açık. Zaman zaman eşiyle sosyal faaliyetlere katılır. Halkla ilişkileri iyidir. Bürokrasinin gereği siyasi iktidara yakın gözükmektedir. Cuma namazına gider..."

Geçtiğimiz yıl, İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığınca, Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Sultanbeyli kaymakamlıklarıyla, bazı komutanlıklara gönderilen istihbarat talimatı, gazetelerde "Sosyetik Fişleme" başlığıyla yer almıştı.

Elimize ulaşan bir bilgiye göre, Jandarma teşkilâtının bazı birimleri, sivil kuruluşları izlemeye ve kişiler hakkında istihbarat tutmaya devam ediyor. Fişleme işinin, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Kurulu Başkanı Korgeneral Nurettin Çakır denetiminde yapıldığı belirtiliyor.

Bize ulaşan bilgi ve belgeler, hayali de olabilir. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, iddiaların gerçekle bağdaşıp bağdaşmadığı konusunda kamuoyunu aydınlatabilir. El yazısı ile tutulan raporun, örnek olarak aldığımız sayfasında şunlar yazıyor:

01- Bekir Yılmaz / İslahiye Kaymakamı Amasya-Merkez nüfusuna kayıtlı olup halen görevini yürütmektedir. Kendisi milliyetçi muhafazakârdır. Ailesi modern bir yapıya sahiptir. Eşinin başı açık. Zaman zaman eşiyle sosyal faaliyetlere katılır. Halkla ilişkileri iyidir. Bürokrasinin gereği siyasi iktidara yakın gözükmektedir. Cuma namazına gider
02- Mehmet Çifçiler / İslahiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hatay-Kırıkhan nüfusuna kayıtlıdır. Eşinin başı kapalıdır. Eşi ile hiçbir sosyal faaliyete katılmaz. Halen iktidardaki siyasi partiye yakındır. Namaz kılar.
03- Mehmet Karataş / İslahiye Nüfus Müdürü Kilis Merkez ilçe nüfusuna kayıtlıdır. İlçe nüfus müdürlüğünde şef olarak çalışırken girdiği sınavı kazanarak ilçe nüfus müdürlüğüne ataması yapılmıştır. Eşi başörtülüdür. İktidarda bulunan siyasi partiye yakındır. Görevinde personeli ile uyum içinde çalışır. Dürüst ve adildir. Muhafazakâr görüş sahip olup eşi ile sosyal faaliyetlere katılmaz, namaz kılar.

***

Şimdi de, el yazısıyla değil, daktiloyla yazılan fişleme raporunun bir sayfasını yayınlıyorum:
133-Ayşe Yıldırım (Öğretmen) Radikal İslâm görüşü benimser. Türbanlı, derslere perukla girer. Karşı cinsle tokalaşmaz. İstiklâl Marşı, milli bayram ve törenlere katılmaz. Ev toplantıları düzenleyip propaganda yapar.
134- Zeynep Yıldız (Öğretmen) Aşırı sol görüşlü. Memurlar sendikası tarafından ve diğer örgütlerce yapılan toplantı ve yürüyüşlere katılır. 1999 yılı genel seçimlerinde aşırı sol partiler adına propaganda faaliyetlerinde bulunmuştur.
135- Zübeyde Yetiş (Öğretmen) Radikal İslâm görüşü benimser. Türbanlı. İstiklâl marşı, milli bayram ve törenlere katılmaz.
136 -Selma Tunç (Öğretmen) Radikal İslam görüşü benimser. Türbanlı. Türbanlı derse girdiğinden Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlıkça uyarıldı, hakkında soruşturma açıldı. Atatürk ilke ve inkılâplarını benimsemez. 2000 yılında kurban derilerinin başka gruplarca toplanması için çalışma yaptı.
137 -Tarık Tunç (Öğretmen) Radikal İslâm görüşü benimser. Atatürk ilke ve inkılâplarını benimsemez.
138- Sevgi Felek (Öğretmen) Radikal İslâm görüşü benimser. Türbanlı. Karşı cinsle tokalaşmaz. İstiklâl Marşı, milli bayram ve törenlere katılmaz.
139- Nazmi Kalkan (Müdür) Radikal İslâm görüşü benimser. Öğretmen eşi türbanlı derse girerken peruk takar. Evde haremlik selâmlık uygular. Okulda öğretmen ve öğrenciler arasından ayırım yapar.
140- Ayşe Kalkan (Öğretmen) Radikal İslâm görüşü benimser. Türbanlı, Karşı cinsle tokalaşmaz. Başını sadece derste açar. Evde haremlik selâmlık uygular.
141- Mürüvvet Şahin (Tapu Müdürlüğü'nde memur) Radikal İslam görüşü benimser. Karşı cinsle tokalaşmaz. Türbanlı. Evde haremlik selâmlık uygular. İşe türbanlı olarak geldiği için kaymakamlıkça uyarıldı.
142- Selçuk Şahin (Mal Müdürlüğü'nde müdür) Radikal İslâm görüşü benimser. Karşı cinsle tokalaşmaz. Evde haremlik selâmlık uygular.
143- Kemal Demir (Mal Müdürlüğü'nde memur) Aşırı sol görüşlü. Kürt Alevi sol içerikli gazete okur ve aşırı sol görüşlü kişilerle irtibat kurar.
144- Meltem Işık (Hemşire) Türbanlıdır. İş yerinde başını açıyor. HHH Jandarma'nın memurları bu şekilde değerlendirerek, fiş tuttuğu iddiaları doğruysa, gerçekten çok yazık. Peki doğru olabilir mi? Geçtiğimiz yıllarda benzerlerine rastladığımız için, doğru olma ihtimali var en azından. Bilgiler bana ulaştı, ben de yetkililerin önlem alabileceği düşüncesiyle bunları yayınlıyorum.

Dün de fişleniyordu, bugün de

Geçtiğimiz sene gazetelere yansıyan bir haber, büyük bir skandal olarak nitelendirilmişti. Haber ilk defa 10 Mart 2004 tarihli Hürriyet'te çıktı. Kara Kuvvetleri adına, İstanbul 2. Zırhlı Tugay 15. Kolordu Komutanlığı'nın Haber Toplama Planı çerçevesinde "Türkiye'deki azınlıkları, misyonerlik faaliyetlerini, satanistleri, ırkçı örgütleri, Masonları, internet gruplarını, meditasyon ve ruh çağırma gruplarını da kapsayan bir dizi kişi ve eylem" istihbarat konusu yapılıyordu. 12 sayfalık metinde, 13 başlık altında toplam 96 soru sıralanıyordu. Sözgelimi "Türkiye'nin aleyhine çalışan yazar, düşünür vs gibi gruplar; irticaunsurların finans kaynakları ve diğer örgütlerle bağlantıları; maksatları tam olarak tesbit edilemeyen düşünce grupları, felsefi gruplar, eylem grupları, yüksek sosyete grupları, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar" ele alınıyordu. Belgedeki sorulardan bazıları şöyleydi: "İrticai örgütlerin yurt içindeki askerve siyasteşkilâtlanması nasıldır? Türkiye'deki siyaspartiler ile ilişkileri, desteklenme ve destekleme durumu nedir? Atatürkçülük hakkında yürütülen olumsuz faaliyetler nelerdir? Eşinin veya kendisinin, irticakıyafetler giyerek ayrı olduklarını açıkça gösterme teşebbüsü var mıdır? YAŞ kararlarıyla Türk Silâhlı Kuvvetleri'nden ilişiği kesilen askerpersonel, kamu kurum ve kuruluşlarıyla irticakesime ait müesseselerde çalıştırılıyor mu?..." Genelkurmay Başkanlığı, o tarihte, bu bilgilerin çıkabilecek veya çıkan olayların önlenmesi maksadıyla toplandığını, önceden planlama yapılması için bu bilgilere ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. Bir başka ifadeyle "Tedbir amaçlı bir çalışma" söz konusuydu. Bu açıklamadan, hükûmet hiç memnun kalmamıştı. Zira, tam bir fişleme idi bu yapılan. Gördüğümüz kadarıyla fişleme devam ediyor. Kim türbanlı, kim eşiyle sosyal faaliyete katılıyor, kim solcu ve militan, maşallah herkes alelusul damgalanıyor

Nazlı Ilıcak/ Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber