Dolandırılıcılıkta yeni yöntem; e-posta

KAYSERİ Emniyet Müdürlüğü, telefon dolandırıcılığının yerini e-maillerin aldığını belirterek, halkı, adli organlar aracılığıyla gönderildiği izlenimi verilen elektronik postalar konusunda uyardı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Şubat 2013 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dolandırılıcılıkta yeni yöntem; e-posta

Emniyet Müdürlüğü, Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bilişim dünyasının yaşamın her aşamasında farklı hizmetleriyle konforu arttırdığını, bunun yanı sıra bu sektörün olanaklarını kullanarak fırsatçılık peşinde koşan kötü niyetli kimselere de sınırsız olanaklar sağladığı hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Suç dünyası tarafından da, en az masum amaçlarla kullanılan internet her gün akıl almaz yeni bir dolandırıcılık örneğine sahne oluyor. Bunlara en son örnek adli organlar tarafından gönderilmiş görüntüsü verilen dolandırıcılık e-postalarıdır. Kişilerin e-posta adresine T.C Adalet Bakanlığı'ndan gönderilmiş gibi gösterilen mesajda; bir savcılık soruşturma numarası verilerek yasa dışı dinleme ve terör örgütüne bilgi aktarma nedeniyle ilgideki savcılık dosya numarasıyla işlem başlatıldığı, ekli dosyada isnat edilen suç hakkında delillerin yer aldığı, xx/xz/xxxx tarihine kadar e-devlet uygulaması üzerinden dosya tebliğinin onaylanması gerektiği bildirilerek, mesajın son kısmında elektronik imza kullanıldığı yazılıp gönderen adliyenin ve cumhuriyet savcısının adı belirtilmekte. Bu dolandırıcılık yöntemindeki asıl amaç muhatabın dikkatsizliğinden ve telaşından faydalanılarak, mesaj ekinde gönderilen zararlı yazılım içeren dosyanın bilgisayara indirtilmesidir. Söz konusu zararlı yazılım ile bilgisayarın kontrolünü ele geçirmek, kişisel bilgilere ulaşmak veya bu bilgisayarı suç amaçlı kullanmak hedeflenmekte. Aslında mesaj dikkatlice incelenmiş olsa fark edilebilecek hatalar içerdiği görülecektir. Ancak kişilerin dikkati ciddi bir suçlama ve inandırıcılığı olan bazı ifadelerle dağıtılmaktadır. Hiçbir emniyet birimi veya adli merci yürütmekte olduğu soruşturmalarda böyle bir yöntem kullanmaz."

Yetkililer, halkın böyle bir e-posta mesajı ile karşılaşması halinde kesinlikle mesaj ekinini açmamasını, verilen direktiflerin yapılmamasını derhal Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ile temasa geçilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber