Bakan Çelik, YÖK'ü fena kıstırdı

Haber Giriş : 03 Aralık 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte YÖK'ün adaleti! 3 büyük ildeki 428 bin üniversiteliye 10 bin profesör ve doçent, diğer illerdeki 1.5 milyona ise 6 bin hoca düşüyor...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ülkede toplam 16 bin 216 profesör ve doçent olduğunu ancak bunların 10 bin 95'inin Ankara, İstanbul ve İzmir'de olduğunu belirterek, Milli Eğitim Komisyonu'nda, muhalefet partilerine bu çarpıklığın giderilmesi için birlikte "rotasyon uygulamasını" yeniden getirme önerisi yaptı.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, 15 ilde 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa tasarısı görüşülürken, ilinde üniversite olmayan çok sayıda milletvekili de gelerek, illeri için üniversite isteminde bulundular.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tasarıyla ilgili bilgi verirken, "Bu tasarıyı hazırlarken, duygusallık, subjektif kriterler, şunun bunun hatırı diye birşey yok. Kıstas illerin yaptıkları hazırlıkların düzeyidir" dedi. Çelik, hiçbir hazırlığı ve altyapısı olmayan iller yerine, fakülteleri, yüksekokulları, öğrenci yurtları, öğretim elemanları olan illerde üniversite kurulmasını öngördüklerini söyledi.
Çelik, ülkede yaklaşık 11 bin 216 profesör ve 5 bin 229 doçent olduğunu ve bu toplam 16 bin 216 profesör ve doçentin 10 bin 95'inin Ankara, İstanbul ve İzmir'de olmak üzere üç büyük ilde çalıştıklarını bildirdi. Çelik, öğrenci sayısının da Türkiye genelinde 1 milyon 941 bin 47, bu üç ilde ise 428 bin 604 olduğunu belirterek, "Büyük şehirlerde öyle fakülteler varki hocalara ders yok. Bir kürsüde 8-10 profesör var diğer üniversitelerde yok. Bu bir çarpıklık. Bu çarpıklık da giderilebilir" diye konuştu.

Çelik, bir akademisyenin devlete ve kamuya maliyeti olduğunu vurgulayarak, "Kamuya olan borcunu ödemek için bu öğretim üyeleri Erzurum'un Şenkaya'sında Van'ın Bahçesaray'ın da iki yıl çalışabilir" dedi. Çelik, geçmişte rotasyon uygulamasının yapıldığını ancak iyi uygulanmadığı için sonuç vermediğini de vurgulayarak, "İktidar ve muhalefet ayrımı yapmadan biz bu yaraya neşter atabiliriz. Ben bunu öneriyorum. Türkiye'nin en başarısız olduğu alan öğretim üyesi yetiştirmektir" dedi.

Çelik, öğretim görevlisi açığını kapatmak için bin öğrenciyi yurtdışına göndererek yüksek lisans yaptırma kararı aldıklarını da belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, yeni üniversitelerin kurulmasına karşı olmadıklarını ancak bu tasarıyla yeni üniversiteler açılmadığını, bu yeni üniversitelerin diğer elli üniversitenin bölünmesiyle oluşturulacağını söyledi. Şimşek, üniversite açmak değil eğitim kalitesinin önemli olduğunu belirterek, "Umut ediyorum bu hızlandırılmış tren projesine benzemez" şeklinde konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt ise tasarıyla rektör atamasının değiştirildiğine de dikkat çekerek, "hükümet kendi adamlarını, kendi siyasi eğilimindekileri atamak için bu tasarıyı getirmiş. Yoksa bu tasarıyla yeni üniversiteler kurulmuyor. Biz bu işe karşı değiliz ancak kurulacak yeni üniversitelere bağlanan fakülteler öğrencilerin cazibe alanından çıkacaktır" dedi.

YÖK Başkanvekili Aybar Ertepınar da yaptığı konuşmada, "Biz de yeni üniversitelerin sıfırdan başlaması yerine doğum yoluyla kurulmasını istiyoruz. Bu uzaktan kumandanın kesilmesi açısından yararlıdır. Biz yeni üniversitelerde eskiden söylendiği gibi uçan profesörler olmasını istemiyoruz, o üniversiteleri çekip çevirecek kadrolu öğretim üyeleri olmasını istiyoruz" diye konuştu. Ertepınar, yeni kurulacak 15 üniversiteden 4'ünün kurulmasını önerdiklerini, diğer 8'inin birkaç ay bekletilmesini ve yeteri kadar profesör bulunması istediklerini, üç ilde ise daha altyapı ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Komisyona kendi illerinde de üniversite kurulmasını isteyen çok sayıda milletvekilinin gelmesi ve konuşmaların uzaması üzerine, görüşmelere bir saat ara verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber