Ankara 4. İdare Mahkemesi, yurtdışından alınan diplomaya ?öğretmen olamaz' şerhi koyan YÖK'ün işlemini iptal etti.

Haber Giriş : 27 Kasım 2003 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara 4. İdare Mahkemesi, yurtdışından alınan diplomaya ?öğretmen olamaz' şerhi koyan YÖK'ün işlemini iptal etti.

Yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların denklik işlemlerinde ?Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir? şeklinde şerh koyan Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından hukuk dışı uygulamalar yaptığı gerekçesi ile mahkum edildi.

Daha önce de aynı davadan mahkum olan YÖK, diplomalara koyduğu şerhi haklı göstermek için Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'ne bir madde ekledi. Hukukçular, YÖK'ün bu uygulamasına rağmen yönetmelik değişikliğinden önce YÖK'ü dava etmiş olan adayların bu davaları emsal göstererek haklarını alabileceğini ifade ediyor.

Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1999 yılında mezun olan Abdullah Uluçay, YÖK'e müracaat ederek diplomasına denklik belgesi istedi. Diplomayı tanıyan ve denklik belgesi veren YÖK, ancak belgenin üzerine ?Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir? şeklinde bir şerh düştü. Öğretmen olabilmek için böyle bir fakülteyi bitirdiğini ifade eden Abdullah Uluçay, YÖK'ün yaptığı uygulamanın yasal olmadığını belirterek dava açtı. 16 Eylül 2003 tarihinde davayı sonuçlandıran Ankara 4. İdare Mahkemesi, oybirliği ile diplomalara böyle bir şerh koymanın hukuka uyarlılığının bulunmadığı sonucuna vardı. YÖK'ün yaptığı itirazı da reddeden mahkeme heyeti, ?Denklik işlemleri kabul ile sonuçlanmış ise ilgiliye diploma denklik belgesinin verilmesi gerekmekte olup, mevzuatta diploma denklik belgelerine herhangi bir şerh konulabileceği yolunda bir düzenlemeye yer verilmemesi nedeniyle davacının denklik belgesine ?Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir' şerhinin konulmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığının, davacının başvurusunun zımmen reddine ilişkin işlemde de hukuka uyarlık görülmemiştir.? şeklinde görüş bildirdi.

Aynı konu ile ilgili 4 Mart 2003 tarihinde Danıştay 8. Daire tarafından da YÖK'ü mahkum eden bir karar çıkmıştı. Kazakistan Korkut Ata Kızılordu Devlet Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nü bitiren Özlem Güneri, YÖK'ü uygulamasından dolayı mahkemeye vermiş ve davayı kazanmıştı.

YÖK, yönetmeliğe ek madde koydu

Yurtdışında öğrenim gören ve öğretmen olmak isteyen çok sayıda aday şu anda YÖK'le mahkemelik. Alınan mahkumiyet kararlarından sonra YÖK'ün diplomalara koyduğu şerhi haklı göstermek için Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'ne bir madde ekleyerek yasal zemin aramaya çalıştığı ortaya çıktı. Resmi Gazete'de tatil gününe denk gelen 31 Ağustos 2003 Pazar günü yayınlanan yönetmelik değişikliğinde şu ifadelere yer veriliyor: ?Denklik belgelerinin üzerine ?Bu belge sahibi adına öğretmenlik belgesi düzenlenebilmesi için ilgilinin öğretmenlik meslek bilgisi alanında yapılan seviye tespit sınavında başarılı olması gerekmektedir' şeklinde şerh konulur.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber