İşte 4 aşamalı çözüm planı

İmralı'ya giden ikinci BDP heyeti, Öcalan'ın 21 sayfadan oluşan 4 aşamalı çözüm önerisini önceki gece Kandil'e ulaştırdı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Şubat 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte 4 aşamalı çözüm planı

Buna göre: 1- PKK, kaçırdığı kamu görevlilerini bu hafta içinde serbest bırakacak. 2- 21 Mart'taki Nevruz'a kadar eller tetikten çekilecek. 3- Mart-Haziran ayları arasında silahlı unsurlar dışarı çıkacak. 4- Silah bırakma müzakereleri başlatılacak.

Abdullah Öcalan ile MİT yetkilileri arasında kasım ayından bu yana sürdürülen görüşmelerin ardından, nihai çözüm için hareketlilik başladı. Uzun tartışmaların ardından, İmralı'ya ikinci heyet yollayan BDP, Öcalan tarafından dile getirilen 21 sayfalık görüşme notlarını gece yarısından sonra Kuzey Irak'ın Süleymaniye kenti üzerinden Kandil'e ulaştırdı. Aynı saatlerde Öcalan'ın hazırladığı 61 sayfalık 'Çözüm Planı' 3. bir kanal üzerinden Kandil'e ulaştırıldı. Örgüte iletilen 4 aşamalı plana göre, 21 Mart Nevruz bayramından önce örgütün elindeki devlet görevlilerini serbest bırakılarak, hükümetin ve Türk kamuoyunun sürece desteğine güven verilmesi sağlanacak. Ardından hükümetten resmi olmasa da filli ateşkes çağrısı beklenecek ve eller tetikten çekilecek. Mart-Haziran ayları arasında ise mevsim koşulları ve açılacak koridorlardan geri çekilmenin başlaması planlanıyor.

3 MESAJ HAYATA GEÇTİ

Kaynaklar, Öcalan'ın BDP heyeti ile yaptığı ilk görüşmede ilettiği 3 önemli mesajın kısa sürede hayata geçtiğine dikkat çekerek, Öcalan'dan gelecek mesajların örgüt içinde hemen kabul göreceğini ifade ediyorlar. Kaynaklar, Ahmet Türk ve Ayla Akat'tan oluşan BDP heyetinin Öcalan ile yaptığı görüşmede, Öcalan'ın Suriye'de PYD ve PYD ile iş birliği yapan grupların Esed rejimi yanında yer almak yerine farklı bir konsepte yer almalarını istediğini ve bu önerinin hemen kabul gördüğünü, ardından eylemsizlik pozisyona girildiğini ifade etti.

KUCAKLAYICI ANAYASA

Öcalan'ın görüşmede yeni hazırlanacak anayasanın ülkedeki her kesimi kucaklayan ve nötr vatandaşlık vurgusu yapan bir anayasa olması, her kesimin kültürel haklarının korunması ve anayasal güvenceye alınması gerektiğini söylediği belirtiliyor. Öcalan'ın darbelerin Türkiye'de yarattığı sıkıntılar ve her darbe sonrasında Kürt sorunun daha çok derinleştiğini anlattığı vurgulanırken, demokrasi dışı güçlerin ve yapıların yeniden darbe ortamları oluşturamaması ve demokrasinin korunması için yasal düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç olduğu vurgusu yaptığı ifade edildi.

Herkes barışa hazır

Öcalan'ın, görüşmede, tarihi bir süreçten geçildiğini, bütün tarafların bu süreçte çok dikkatli ve duyarlı olması gerektiğine vurgu yaparak, 'Şehit anneleri, yakınları ve derneklerinden gelen destek çok anlamlıdır. Toplumun tüm kesimleri barışa hazır' dediği öğrenildi. Öcalan'ın, çatışma ortamının barış ortamına evrilmesi için tüm kesimin üstüne düşeni yapmasını istediği vurgulayarak 'Demokrasi güçlerinin sürece vereceği desteği önemseyin' dediği öğrenildi.

Rehine yakınları İmralı öncesi BDP'lilerle görüştü

Örgütün 18 aydan buyana elinde tuttuğu Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, Astsubay Abdullah Sörfçeler, polis memuru Nadir Özgen, uzman çavuş Kemal Ekinci ve uzman çavuş Zihni Koç'un ailleri İmralı görüşmesi öncesinde BDP heyeti ile bir araya gelerek çocuklarının bırakılması için Öcalan'a bu talebin iletilmesini istedi. Heyet, ailelerin bu isteğini iletti ve Öcalan örgütün elindeki rehinelerin bırakılması için gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini belirtti. Öcalan'ın bu istediği İmarlı dönüşü Kandil'e ulaştırılan ilk mesaj oldu. Rehinlerin mart ayının ilk haftasında bırakılması gündeme alındı.

4. Yargı Paketi'nden sonra ilk jest

Önümüzdeki hafta için parlamentoda görüşülecek olan 4 yargı paketinin hemen sonrasından örgütün ateşkes kararı öncesinde 18 aydan bu yana elinde tuttuğu devlet görevlilerinin bırakılması için hareket geçilecek. Örgütün bir kaç gün içinde BDP'ye 'Tutsakları almak üzere muhatap olabileceğimiz kurumlarla diyaloga geçin' talimatı vermesi bekleniyor.

Geri çekilmeler iki koridordan

Samimiyet testinin ardından görüşmeler için start verilmesi planlanıyor. Örgüt, geçtiğimiz çarşamba günü itibari ile İmralı ile başlatılan sürece destek amacı ile Öcalan'dan gelecek olan mesajı beklemeden "Eller tetikten çekilsin, askeri operasyon alanlarından uzak durun" talimatı verdi. Nevruz sonrası Hakurk ve Haftanin hattına açılacak olan iki koridordan geri çekilmelerin başlaması sağlanacak. Bu bölgede PKK'lılar için herhangi bir sabotaj ihtimaline karşı Barzani kontrolünde bir merkez oluşturulacak.

Fidan, 6 Ocak'ta Erbil'deydi

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 6 Ocak'ta Erbil'e geldiği ve yeni Oslo süreci için Kürt yetkililerin nabzını tuttuğu belirtilirken, Kürt yöneticilerin ev sahipliğini yapmaya hazırız mesajı ile Ankara'ya döndüğü ileri sürüldü. Fidan'ın Erbil'de kimlerle görüştüğü konusunda açıklama yapılmadı. Fidan'ın kısa bir süre sonra tekrar Erbil'e gelmesi bekleniyor. Başlatılan görüşmeler süreci ile birlikte kanlı eylemlere bulaşmış ve talimatını vermiş isimlerin Kürt medya kuruluşlarına açıklama yapmamaları konusunda uyarıldığı belirtildi.

Radikal isimler açıklama yapmasın

Örgütün Kandil ayağı, geçtiğimiz Çarşamba günü itibari ile Türkiye kırsalındaki birimlerine askeri alanlardan uzak durmaları ve operasyonlar olmadıkça eylemsel durumuna geçmemeleri uyarısı yapıtı. Örgütün, "Görüşmeler süresince süreci sabote edecek her türlü olumsuzluktan uzak durun" uyarısı yaptığı belirtiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber