SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının yanlış hesaplanması ve eksik ödeme yapılmasına yönelik iddiaları Çalışma Bakanlığı hata yok diyerek ret etti. Ancak, dava açanlar kazanıyor

Haber Giriş : 28 Kasım 2003 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve Bag-Kur emekli maaslarinin yanlis hesaplanmasi ve eksik ödeme yapilmasina yönelik iddialari Çalisma Bakanligi hata yok diyerek ret etti. Ancak, dava açanlar kazanıyor

Iki gündür SSK ve Bag-Kur Emekli Ayliklari konusundaki hatalar ile ilgili yaptigimiz haberleri Çalisma Bakanligi, dolambaçli yoldan yalanlamis.

      Deniyor ki, 'Emekli ödemelerinde, bilgisay sistemleri dahil herhangi bir uygulama hatasi bulunmamaktadir.'

      'SSK'da prime esas kazanç tutarlarindan, Bag-Kur'da ise gelir cetvellerinden dolayi emekli sigortalilarin ayliklari arasinda farkliliklar meydana gelebilmektedir.'

      Görüldügü üzere birinci parag-rafinda Bilgisayar Sistemlerinde hata olmadigi belirtilip, ikinci parag-rafta emekli ayliklari arasinda farkliliklarin oldugu kabul edilmektedir.

      Bizim de dedigimiz bu bilgisayar kendi basina karar veren, kendisi program yapan bir alet degil, neyi programlarsiniz size onu verecektir.

      Daha fazla süre, daha yüksek basamaktan prim ödeyen birisi ile daha az süre, daha düsük basamaktan prim ödeyene daha fazla aylik hesapla derseniz aynen hesaplar.

      SSK'nin ve Bag-Kur'un bilgisayarlarina bu tür talimat verilmis ve bu tür bir farklilik çikiyor.

      1999 da emekli olan ile 2003'de emekli olan esit durumdaki iki sigortali arasinda 100 milyondan fazla fark varsa, bunun bir tek nedeni bulunamaz ama bahane yaraticilari binlerce bahane yaratabilirler.

      23 yil en yüksek primi ödeyene en düsük emekli ayligini reva görenlerin ise bu emekliden daha az prim ödedikleri halde emekli ayliklari 1 milyardan basliyor. Üstelik toplamda SSK'li ve Bag-Kur'lu memurdan iki kat daha fazla prim ödedigi halde, üçte biri kadar emekli ayligi almaktadir.

      2000 yilinda daha önceki haberimiz de yalanlanmisti ve dava açanlar kazandi.

      2000 yili Ocak ayi için verilmeyen TÜFE zamlari oldugunu söyledigimizde de yalanlamislardi.

      Olay söyle gelismisti

      08.09.1999 tarihinde 4447 Sayili Kanun ile isçi emeklilerinin emekli ayliklarina yapilacak zamlarin hesaplanma yöntemi degistirildi.

      Bu degisiklige göre, 1 Ocak 2000 gününden itibaren emekli ayliklarinin bir önceki ayin tüketici fiyat endeksinde olusan oran kadar artirilmasi saglanacakti.

      Bilindigi üzere isçi emeklileri emekli tahsis numaralarina göre ayin 19'undan itibaren aylik almaktadir.

      Sosyal Sigortalar Kurumu, 2000 yili Ocak ayinda bir önceki ayin tüketici fiyat endeksinde olusan artis kadar ayliklari arttirmakla birlikte Ocak ayinin 1'i ile emeklinin aylik aldigi güne kadar geçen sürenin farkinin faizini isçi emeklilerine vermedi.

      Dönemin bakani Yasar Okuyan tarafindan yalanlanan olay daha sonra mahkemelerce karara baglaninca, SSK farklarin bir kismini ödemisti.

      Ayni hesaplama SSK'dan aylik alan dul ve yetimler için de hesaplanmadi.

      Türkiye Isçi Emeklileri Dernegi Genel Egitim ve Teskilatlandirma Sekreteri ve Ankara Sube Baskani Recep Orhan bu konuda SSK'ya karsi ilk dava açanlar arasindaydi.

      Recep Orhan gibi 5 ayri kisinin daha bu konuda 5 aylik faiz konusunda açtigi pilot dava kazanilmis ve Yargitay'ca onanmisti. Simdi ise geride kalan 29 aylik faize iliskin davalar devam etmektedir.

      Davalar sonrasinda her emekli basina 80-150 milyon TL. kazanilmis olmasi anlamina geliyor.

      Açilan davada yasal süreç 19 Kasim 2003 tarihinde Ankara 7. Is Mahkemesi'nde görüsüldü ve karar durusmasi Aralik ayina birakildi.

      Binlerce bahane bulunabilir, bir tek neden gösterilemez

      Daha fazla süre prim ödeyen aleyhine ayni basamaktan emekli olan iki Bag-Kur emeklisinin ayliklari arasindaki 100 milyon liraya bulan fark hakkinda da binlerce bahane bulunabilir ama yine bir tek neden gösterilemez.

      22 yil boyunca tavandan (en yüksek prim tutari) prim ödeyen bir SSK'li ile 10 yil tabandan (en düsük prim tutari) prim ödeyen bir SSK'linin ayni emekli ayligi almasi konusunda binlerce bahane üretilebilir ama bir tek neden gösterilemez.

      Bu konu kadar önemli olan bir baska konu da,

      TC Emekli Sandigi'ndan emekli olanlar ile SSK ve Bag-Kur'dan emekli olanlar arasinda var olan emekli ayliklari miktaridir.

      Parasal olarak daha fazla prim ödeyen SSK ve Bag-Kur'lular karsisinda daha az prim / kesenek ödeyen memurlarin daha fazla emekli ayligi almasi konusunda da bahane bulunabilir ama neden gösterilemez.

      Nimet-Külfet dengesinin olmadigi bu Kurumlar arasinda, TC Emekli Sandigi emeklileri avantajli durumdalar.

      Asil çözüm Emeklilik Sigortalari Kurumu Kanunu'nda

      01. 04. 2000 ve sonrasinda Bag-Kur'dan, SSK'dan yaslilik (emeklilik), malüllük veya ölüm (dul-yetim) ayligi baglananlar ile 01. 04. 2000'den önce emekli olanlar arasinda var olan adaletsiz ve Anayasa'nin esitlik ilkesine aykiri olan ayliklar konusunda iki günden beri haberlerimiz yayinlanmaktadir.

      Gerek iki gündür verdigimiz olaylar ve gerekse Kurumlar arasindaki norm ve standart farkliliklarinin giderilmesi için henüz taslak halinde olan Emeklilik Sigortalari Kurumu Kanunu'nun bir an önce TBMM'den geçirilmesi gerekmekte ve SSK, Bag-Kur ve T.C. Emekli Sandigi Kurumlari'nin tek çati altinda birlesti-rilmesi sarttir.

      Bundan sonra ne yapilmali?

      Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz Murat Basegioglu'nun talimatlari ile haberimizden sonra arastirma baslatilmis olup en kisa sürede bir sonuca varilacagi görünmüstü ama Nimet-Külfet dengesini gözetmeyen emekli ayliklari hesaplamasi konusunda Çalisma Bakanligi'nin en iyi çözümü getirecegine inaniyordum, aldiklari emekli ayliklari ile geçinmeye çalisan binlerce insanimiza eksik baglanan ayliklarin verilecegini ümit ediyordum.

      Bu nedenle emeklilerimizin bir süre beklemesini, Hükümet yetkililerinin bu konu ile ilgili yapacaklari olumlu tavir olmaz ise bu kere hukuki gerekleri yerine getirerek mahkeme yoluna gitmelerini tavsiye edecektim.

      Çünkü, Kanunlari çikaran Devletin, vatandaslari ile mahkeme kapilarinda olmasi ise hukuk devleti ilkesi ile asla bagdasmayacak bir olaydir.

      Bu yüzden bugün Bag - Kur emeklileri ile ilgili bir mahkeme dilekçesi örnegini AKSAM gazetesinin internet sitesi aksam.com.tr adresinde yayinliyorum.

Aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber