Arınç, kadınlara kıyafet ayrımcılığından yakındı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Türkiye'de kadınlarımız sadece töre cinayetleri ve cinsiyet ayrımcılığına uğramıyor, kadınlarımız aynı zamanda kıyafetinden, inancından ve düşüncelerinden dolayı da bazen ayrımcılığa tabi tutuluyor" dedi.

Arınç, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 71. yıldönümü nedeniyle Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabul dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Arınç, dünya parlamentolarındaki kadın milletvekillerinin oranı 1945'te yüzde 3 iken, 2004'te yüzde 13'e çıktığını ve en çok İsveç'in parlamentosunda kadın milletvekili bulunduğunu kaydetti.

Arınç, Türkiye'nin, 1934 yılında yaptığı yasal düzenlemeyle, birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce kadınlara siyasi hakları veren ülke olduğunu ifade etti. TBMM'de şu anda 24 kadın milletvekilinin bulunduğunu ve temsil oranının yüzde 4.4 olduğunu ifade eden Arınç, "Son yıllarda, kadınların siyasete katılımında bir artış gözlense de aradan geçen 70 yıla rağmen 1934'teki seviyelere bile ulaşılamamış olması gerçekten üzücüdür" dedi.

TBMM Başkanı Arınç, toplumun kanayan yarası olan kadınlara karşı şiddet ve töre cinayetlerinin nedenlerinin araştırılması amacıyla oluşturulan komisyonun, kadınların karşılaştığı bu insanlık dışı sorunlara çözüm bulmak için etkin bir çalışma yürüttüğünü bildirdi. Arınç, "Burada bir gerçeğin daha altını çizmek gerekir. Türkiye'de kadınlarımız sadece töre cinayetleri ve cinsiyet ayrımcılığına uğramıyor, kadınlarımız aynı zamanda kıyafetinden, inancından ve düşüncelerinden dolayı da bazen ayrımcılığa tabi tutuluyor" dedi.

Devlet Bakanı Çubukçu da "Toplum olarak hayatın başka alanlarındaki ayrımcılıklara karşı çıkarken, kadınlar söz konusu olduğunda gösterilen isteksizlik ve direnç, eşitlik duygusunu tam anlamıyla içimize sindirememiş olduğumuzun da bir göstergesidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber