Demre'de Likya Müzesi çalışmaları başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya'nın Demre İlçesi'nde kurulması için 8,6 milyon lira bedelle ihale edilen Likya Müzesi'nin inşaat çalışmaları başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Mart 2013 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demre'de Likya Müzesi çalışmaları başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya'nın Demre İlçesi'nde kurulması için 8,6 milyon lira bedelle ihale edilen Likya Müzesi'nin inşaat çalışmaları başladı.

Likya Birliği'nin önemli kentlerinden Myra Antik Kenti'nin limanı Andriake'deki Roma granaryumu (Tahıl ambarı)ve ticaret agorası (Plakoma) alanına yapılacak açık hava müzesi özelliği taşıyan Likya Müzesi inşa çalışmalarına start verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ihaleyi 8.6 milyon TL'ye alan Karacan İnşaat, yer tesliminin ardından çalışmalarına başladı. Çalışmalar, Myra- Andriake kazıları Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'in danışmanlığında ve Antalya Röleve Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde yürütülüyor. Proje kapsamında granaryum ve ticaret agorasında restorasyon çalışmaları başladı. Girişte ise bilet gişeleri, idari ofis, kafeterya ve tuvaletler yapılıyor. 25 Kasım 2013'te tamamlanması hedeflenen projeyle Türkiye'de ilk kez bir granaryum müze haline dönüştürülmüş olacak.

AÇIK VE KAPALI BÖLÜMLERİ BULUNUYOR

Projeyle, Andriake'deki Roma Dönemi'nden kalma 'Hadrian granaryumu' Likya Müzesi'nin kapalı kısmını oluşturacak. Roma'nın en büyük 3 granaryumundan biri olan Hadrian granaryumu, M.S. 129 yılında yapılmış. Her biri 65 metre uzunluğunda 32 metre genişliğinde 7 odadan oluşan granaryumum tüm duvarları günümüze kadar sağlam biçimde ulaşmış. Ticaret agorası ve Andriake Liman Kenti'nde ortaya çıkarılan yeni yapılar ise açık hava müzesini oluşturacak. Bölgede çıkarılan eserler burada sergilenecek.

BÖLGEDEKİ ESERLER SERGİLENECEK

Proje danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Likya Müzesi projesinin 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığının kabul etmesinin ardından müze projesine başladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Çevik, "Türkiye'ye çok önemli bir açık hava müzesi kazandıracağız. Restorasyon çalışmalarına 2 ay önce başladık ve hızla devam ediyor. Başta granaryum olmak üzere, agorayla beraber restorasyonunu tamamlayacağız. Restorasyon bittiğinde içerde teşhir ve tanzim çalışmalarına başlayacağız. Gelecek yıl burada Likya Müzesi'ni gezebileceğiz" dedi.

Dünyada ilk kez bir Roma Granaryumu'nun müzeye dönüştürüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Çevik, Likya diye bilinen Teke Yarımadası'nın kültürü, sanatı, inançları ve kalıntılarının Likya Müzesi'nde sergileneceğini söyledi. Prof. Dr. Çevik, "Kazıp, restore ettiğimiz binalar, müze foksiyonuyla kalıcı olarak korunacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber