Engelli bakım merkezleri değişiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının özel bakım merkezleriyle ilgili yeni yönetmelikte birçok değişiklik bulunuyor. Türkiye genelindeki 150 bakım merkezi denetlenmiş, standartlara uymayanlar kapatılmıştı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2013 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelli bakım merkezleri değişiyor

Bu denetlemeler esnasında müfettişlerin ilginç manzaralarla karşılaştığı ortaya çıktı. İncelemeler sırasında, asansör, yangın merdiveni gibi eksik İlkler tespit edildi. Örneğin, Anadolu'daki bir merkez ahırdan çevrilerek özel bakım merkezi haline getirilmiş. Bir diğer merkezin de asansör kapısı olmasına rağmen içerisinde kabin bile olmadığı tespit edilirken, bir başka merkezin yangın merdivenlerinin engellilere uygun yapılmadığı belirlendi.

Denetimlerini tamamlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bu tip aksaklıkların yaşanmaması için toplam 65 maddeden oluşan 34 sayfalık yeni bir yönetmelik hazırladı. Yeni yönetmeliğe göre, bu merkezlerde çalışacak bakıcı personele eğitim zorunluluğu getiriliyor. Merkezlerde çalışmak isteyenler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 'Engelliler İçin Bakım Elemanı Modül Programı' sertifikası alacak. Merkezlerdeki bakım personeli sayısı artırılacak, çalışan sayısı hasta sayısının en az üçte biri olacak.

Bakanlığın sunacağı üç farklı proje tipine göre engelli bakım merkezleri inşa edilecek. İsteyen bu üç alternatiften birini seçebilecek. Yeni açılacak merkezlerin 'son onay' mercii artık illerdeki valilikler değil bakanlık olacak. Bakım merkezi sayısına da kota getirilecek. Her ilde nüfusunun binde üçü kadar yatak kapasitesi olacak. Hasta, ilk önce kamu kuruluşlarına yatırılacak. Burada bir ay kaldıktan sonra uygun özel merkezlere sevk edilecek. Merkezlerdeki hasta sayısı 60'ı geçemeyecek. Yatakhaneler en fazla üç kişilik hale getirilirken, hasta başına düşen yatakhane metrekare sayısı artırılarak bedensel engelliler için 12'ye, ruhsal ve zihinsel engelliler için ise 9 metrekareye çıkarılacak. Bahçe alanları da aynı oranda artacak. Her merkez, zihinsel, bedensel ve ruhsal olmak üzere farklı branşlaşacak. Özürlü hasta, bir yıl herhangi bir özel bakım merkezinde kaldıktan sonra evine dönmek isterse aileye iki yıl boyunca bir yerine iki asgari maaş ödenecek. Özel bakım merkezlerinin katlarına da sınırlama getiriliyor. Merkezler en fazla 3 katlı inşa edilecek. Ayrıca bakım merkezleri, önümüzdeki dönemde 4 farklı denetimden geçecek. İl müdürlükleri, genel müdürlük, illerde vali yardımcıları başkanlığında kurulacak bir komisyon ve bu komisyona katılacak insani yardım kuruluşları gibi sivil toplum kuruluşları tarafından denetlenecek. Sivil toplum kuruluşlarının bu merkezleri denetleyebilecek olması bir devrim olarak görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber